НОВИ САД КАО ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ НА ПОНОС СРПСКОМ НАРОДУ

Датум: 
13.01.2022.

Нови Сад је домаћин гостима из читаве Европе поводом званичног отварања године титуле Европске престонице културе. Градоначелник Милош Вучевић током дана се састао са пријатељима из Турске, Луксембурга, Аустрије, Румуније, а на крају радног дела данашњег распореда угостио је градоначелника Будве Марка Царевића и градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића.

- Ово је диван и велики дан за Нови Сад. Упркос ситуацији са пандемијом успели смо да организујемо церемонију отварања, и драго нам је што су са нама многобројни пријатељи, а посебно градоначелници наших градова побратима Будве и Бањалуке. Са њима делимо и добро, а нађемо се једни другима и у захтевним и тешким ситуацијама. Хвала им што су дошли да улепшају нашу велику свечаност, јер богати смо онолико колико имамо правих пријатеља. На данашњем састанку договорили смо још бољу сарадњу, а овакви сусрети су увек прилика да једни од других чујемо корисне савете. Ово су наша браћа из Бањалуке и Будве и заједно са Новосађанима уживаће у вечерашњем спектакуларном програму – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Марко Царевић честитао је Новом Саду на признању, оценивши да је титула Европске престонице културе апсолутно заслужена и велика ствар за регион.

- Милош Вучевић је диван човек и градоначелник, наш брат који нас никада није оставио са стране, а ми памтимо, па да добро добрим вратимо – рекао је Царевић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић изјавио је да је Српска Атина један од најлепших градова у којима је био, а да је захваљујући подвигу Новог Сада српска култура на трону Европе.

- Велика је част што баш на дан српске, православне Нове године, један српски град постаје Европска престоница културе, а култура је највеће људско достигнуће. То није успех само Новог Сада и Србије, већ целог српског народа и показује колико је наш народ снажан. Поносан сам на све што ће се моћи видети наредних годину дана у Новом Саду, а ми се веселимо да учимо и да добре праксе прихватимо. Бањалука је била близу освајања престижне титуле и знам колико је тешко остварити такав циљ – нагласио је Станивуковић и честитао православну Нову годину.