NOVI SAD КAO EVROPSКA PRESTONICA КULTURE NA PONOS SRPSКOM NARODU

Datum: 
13.01.2022.

Novi Sad je domaćin gostima iz čitave Evrope povodom zvaničnog otvaranja godine titule Evropske prestonice kulture. Gradonačelnik Miloš Vučević tokom dana se sastao sa prijateljima iz Turske, Luksemburga, Austrije, Rumunije, a na kraju radnog dela današnjeg rasporeda ugostio je gradonačelnika Budve Marka Carevića i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

- Ovo je divan i veliki dan za Novi Sad. Uprkos situaciji sa pandemijom uspeli smo da organizujemo ceremoniju otvaranja, i drago nam je što su sa nama mnogobrojni prijatelji, a posebno gradonačelnici naših gradova pobratima Budve i Banjaluke. Sa njima delimo i dobro, a nađemo se jedni drugima i u zahtevnim i teškim situacijama. Hvala im što su došli da ulepšaju našu veliku svečanost, jer bogati smo onoliko koliko imamo pravih prijatelja. Na današnjem sastanku dogovorili smo još bolju saradnju, a ovakvi susreti su uvek prilika da jedni od drugih čujemo korisne savete. Ovo su naša braća iz Banjaluke i Budve i zajedno sa Novosađanima uživaće u večerašnjem spektakularnom programu – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Marko Carević čestitao je Novom Sadu na priznanju, ocenivši da je titula Evropske prestonice kulture apsolutno zaslužena i velika stvar za region.

- Miloš Vučević je divan čovek i gradonačelnik, naš brat koji nas nikada nije ostavio sa strane, a mi pamtimo, pa da dobro dobrim vratimo – rekao je Carević.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izjavio je da je Srpska Atina jedan od najlepših gradova u kojima je bio, a da je zahvaljujući podvigu Novog Sada srpska kultura na tronu Evrope.

- Velika je čast što baš na dan srpske, pravoslavne Nove godine, jedan srpski grad postaje Evropska prestonica kulture, a kultura je najveće ljudsko dostignuće. To nije uspeh samo Novog Sada i Srbije, već celog srpskog naroda i pokazuje koliko je naš narod snažan. Ponosan sam na sve što će se moći videti narednih godinu dana u Novom Sadu, a mi se veselimo da učimo i da dobre prakse prihvatimo. Banjaluka je bila blizu osvajanja prestižne titule i znam koliko je teško ostvariti takav cilj – naglasio je Stanivuković i čestitao pravoslavnu Novu godinu.