Промоција монографије Душанa Тодоровићa „Визуелни трагови“

Датум: 
13.12.2017.

Промоција монографске публикације Душана Тодоровића, Визуелни трагови, у издању Завода за културу Војводине, 2017. реализоваће се у петак, 15. децембра 2017. године у 13 часова у Кино Сали МСУВ. О монографији, њеној јединственој и необичној структури и садржају говориће аутори:

Љиљана Слијепчевић, историчарка уметности, Мирослав Штаткић, композитор, Миле Игњатовић, историчар уметности, Небојша Миленковић, историчар уметности, Душан Тодоровић, аутор и уметник.

Душан Тодоровић је скоро четрдест година репрезент оне врсте стваралаштва у којем се конфронтирају и при том креативно усклађују уметник и ангажовани интелектуалац, идеалиста и скептик, сањар и циник, боем и савесни педагог, мануелни градитељ и манипулатор савремене технике. (Љиљана Слијепчевић)

У вечитој дилеми да ли уметност може и треба да утиче на друштво и на његове токове укупног развоја, Душан Тодоровић каже да је : ... суштина уметности у перманентном праћењу промена које се дешавају у политичком, друштвеном, економском и технолошком развоју. Све је то својеврсни конгломерат у којем живи данашње модерно друштво на рубу света затрпаног идејама, технолошким иновацијама и системима у којима влада информацијски рат, који даље води у праве сукобе и ратове. У таквом систему и таквом окружењу, уметност опстаје као једноставна и суштинска порука која визуелним језиком опомиње или скреће пажњу на суштину данашњег света. Она отвара врата и нуди решење у покушају да утиче на промене ка бољем, новом и лепшем свету.