ИЗЛОЖБА "ОДБАЧЕНИ"

Датум: 
20.07.2021.

У уторак 20. јула у 19 часова биће отворена Изложба "Одбачени" Жељка Мандића у Галерији УПИДИВ "Форма" (Илије Огњановића 3) у Новом Саду. 

У свету интензивне производње и потрошње засићени смо фотографијама предмета које треба да подстакну потребу за куповином. За то време у сенци, далеко од погледа, негде склоњени или бачени, таворе предмети који више никоме нису потребни – делови некадашњих сложених апарата и машина, предмети свакодневне употребе, личне ствари.
Фотографисане у маниру у којем смо навикли да гледамо ствари које нам се нуде, ове слике теже да скрену пажњу на постојање заборављних ствари које, иако немају више сврху због које су створени, и даље деле овај свет са нама.
Серија фотографија “Одбачени” третира објекте на начин који је уобичајен за комерцијалну фотографију производа, који се могу видети у онлине шоповима и у рекламним штампаним каталозима производа. Лишени важног својства – комерцијалне вредности, ови предмети се нуде за нека друга тумачења.

Жељко Мандић (1964.), ликовни уметник фотограф, примењени уметник фотограф, филмски сниматељ. Релизовао десетине комерцијалних фото, видео и филмских садржаја, као и анимираних филмова и видео радова. Аутор више самосталнних изложби, учествовао на многим колективним изложбама у земљи и иностранству.
Ванредни је професор на катедри за фотографију Академије уметности у Новом Саду.