OTVORENA IZLOŽBA DEČJIH RADOVA U GALERIJI MATICE SRPSKE

Datum: 
06.06.2024.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je otvaranju izložbe dečjih radova koja je nastala kao rezultat edukativnog programa  „Bio jednom jedan slikar. Uroš Predić”, izložbe „Inspirisani Francuskom“, kao i radionice o stvaralaštvu Bogomila Karlavarisa. U Galeriji Matice srpske, kojom se šest godina zaredom ukazuje na značaj odrastanja najmlađih Novosađana uz umetnost, ovom izložbom krunisano je učešće dece iz novosadskih vrtića i osnovnih škola u edukativnom programu tokom protekle školske godine.

– Izuzetno sam ponosan na činjenicu što smo stvorili jednu novu tradiciju. Najmlađi Novosađani u Galeriji Matice srpske imaju svoj kreativan kutak u kome mogu da steknu bogata iskustva, oslobode emocije, imaginaciju i intelekt i sagledaju svet iz različitih perspektiva. Inspirisani umetničkim pričama, sa vaspitačima, likovnim pedagozima i muzejskim edukatorima, deca su stvarala svoja „umetnička dela“ objedinjena na ovoj izložbi. Grad Novi Sad i Gradska uprava za kulturu podržavaju ovakve i slične projekte i to će nastaviti da rade i ubuduće, jer ovde sva deca koja u sebi osećaju kreativnost i radost stvaranja imaju priliku da uče i osobađaju se strahova od bojenja „unutar linija“ i uče kroz primere nekih od najboljih likovnih stvaralaca svoga doba kako da svojim likovnim izrazom iskažu svoje stavove, emocije i pogled na svet, bez straha od greške – rekao je Rožić.

Na izložbi su bili predstavljeni radovi dece iz predškolskih ustanova „Radosno detinjstvo“, „Maštolend“, „Puž“ i „Zmaj“, kao i osnovnih škola „Svetozar Marković“ i „Prva vojvođanska brigada“.

Program otvaranja upotpunio je muzički nastup dečjeg hora „Suncokreti“ Muzičke škole „Isidor Bajić“. Pored izložbe i nastupa dečijeg hora, mališani su tokom proslave imali priliku da uživaju i u kreativnim programima u Parku skulptura, dok su roditelji, staratelji, bake i deke sa decom i unucima kroz igru imali mogućnost da uživaju u umetnosti uz porodični vodič „Na talasima umetnosti“ i otkriju različite umetničke priče na izložbi „Inspirisani Francuskom“. Izložba dečjih radova će trajati do 30. juna, a ulaz je besplatan.