Kulturni centar "Mladost Futog"

Ustanova za kulturu i obrazovanje kulturni centar "Mladost", Futog osnovana je 1974. godine s ciljem da organizuje kulturni život u mestu. Nalazi se u lepoj, staroj zgradi u centru Futoga u glavnoj ulici Cara Lazara 42. Osnivač Kulturnog centra "Mladost" je Skupština Grada Novog Sada. Već više od trideset godina Kulturni centar "Mladost" svojim programima nastoji da oplemeni i učini sadržajnijim svakodnevicu svojih sugrađana, posebno onih najmlađih.

U okviru Centra deluju:

  • Ansambl narodnih pesama i igara
  • Tamburaški orkestar - Škola tambure
  • Studio modernog plesa "Miroslav Batak Mićko"
  • Dramski studio "Maksa Vrugić"
  • Galerija
  • Niža muzička škola - odseci gitara, harmonika i flauta
  • Škola engleskog jezika za decu i odrasle
  • Klub-kantina

Centar, u skladu sa svojom delatnošću, organizuje brojne programe i manifestacije.

Manifestacije:

Božićne čarolije
Najlepše uskršnje jaje
Futoško leto
Festival nošnji, nakita i oglavlja ’’Biserna grana’’
Etno - manifestacija ’’Kupusijada’’

Programi:

Koncertni programi
Izložbe
Dramski programi - pozorišne predstave za decu i odrasle
Radionice
Tribine
Predavanja
Promocije

Januar:

Velika zimska bajka
3. - 5. januar

Velika zimska bajka - novogodišnja manifestacija za decu, na kojoj, u prazničnoj atmosferi, deca mogu da uživaju u različitim sadržajima - pozorišnim predstavama sa novogodišnjom tematikom, koncertima, plesnim izvedbama, druženju sa animatorima, da učestvuju u likovnim i literarnim radionicama, da se druže sa piscima i dr. U okviru ove manifestacije. Ansambl narodnih pesama i igara izvodi svoj tradicionalni božićni koncert.

Svetosavska svečanost

Svake godine Centar , u saradnji sa osnovnim školama u Futogu i Crkvenom opštinom u Futogu, obeležava dan svetog Save uz predstavu, koncert i Svetosavsku akademiju.

Februar

Dan Svetog Trifuna - Dan zaljubljenih
14.februar

Dan svetog Trifuna - Dan zaljubljenih - veče poezije, evergrin muzike.

Mart

Damama na dar
7. mart

Damama na dar - program za sve "naše" mame i sve dame.

Prvi glas Futoga - takmičenje pevača amatera

Tradicionalno takmičenje koje promoviše mlade, talentovane pevače.

April

Najlepše uskršnje jaje

Najlepše uskršnje jaje je program namenjen najmlađim sugrađanima, koji se , na Veliku subotu, pripremaju da dočekaju najradosniji hrišćanski praznik - Uskrs. Deca učestvuju u radionici oslikavanja uskršnjih jaja, u pozorišnoj predstavi i druženju sa animatorima.

Maj

Memorijal Miroslav Batak Mićko

Plesni studio KIC Mladost, već godinama, organizuje plesni spektakl: Memorijal "Miroslav Batak Mićko", koji okuplja plesne studije iz Novog Sada i zemlje. Memorijal nije takmičarskog karaktera već ima za cilj da plesni studiji predstave svoj rad i tako promovišu ples, ne samo kao umetnost, već kao način zdravog življenja.

Jun

Futoško leto

Poslednja sedmica u junu

Futoško leto je još jedan od programa Centra namenjen, prevashodno, najmlađima. Radionice-družionice, pozorišne predstave, koncerti, izložbe, maskenbali, uključeni su u programe ove, rado posećene manifestacije.

Septembar

Festival nošnje, nakita i oglavlja Biserna grana

Biserna grana je festival kojim želimo da ukažemo na značaj očuvanja materijalnog folklornog nasleđa i da naše folklorno blago - narodne nošnje i oglavlja prikažemo van klasičnog nastupa na sceni. Programi festivala: izložba, otvorene tribine, radionice, revija narodnih nošnji i oglavlja, koncert.

Oktobar

Dečja nedelja

Manifestacija je posvećena zaštiti prava dece i afirmaciji Konvencije o zaštiti prava deteta. Svake godine se bira tema manifestacije i organizuju se programi namenjeni deci školskog i predškolskog uzrasta: sportske aktivnosti, likovne izložbe, pozorišne i muzičke predstave i dr.

Likovna kolonija "Čerevićka"

Kolonija okuplja likovne stvaraoce iz zemlje i okruženja, koji boraveći u Futogu, beleže njegove znamenitosti . Nastala dela, po završetku kolonije, izlažu se u Galeriji Centra.

Novembar

Etno manifestacija ’’Kupusijada’’

Manifestacija čiji je cilj promocija kupusa kao najznačajnijeg poljoprivrednog proizvoda Futoga.
Futog mnogi s pravom nazivaju "prestonicom kupusa". Zahvaljujući ovom povrću za Futog se čulo daleko izvan granica naše zemlje, jer kako Futožani vole da kažu, futoški kupus je za klasu ispred svih.Organizuju se takmičenja u pripremanju jela od kupusa i izbor najteže glavice kupusa uz bogat kulturno-zabavni program.

Decembar

Novogodišnji programi

Izvor