ЧЕСТИТКА ГРАДОНАЧЕЛНИКА ПОВОДОМ ОСМОГ МАРТА

Датум: 
07.03.2018.

Драге даме, драге Новосађанке,

Данас се присећамо како су се жене, у тешким и бурним временима, и још тежим условима, бориле за равноправност, за толеранцију, за једно солидарно друштво. Њихова борба за поштовање цивилизацијских вредности, од које нису желеле да одустану, учинила је да ми данас живимо у друштву које мора да поштује различитости и достојанство сваког човека. Али свесни смо да борба за равноправност још није готова, и зато у њој не смемо да поклекнемо. Уосталом, на то нас обавезује и историја Новог Сада.

Ми се данас сећамо и дама које су поставиле темеље равноправности, када су 25. новембра 1918. године у Новом Саду, на Великој народној скупштини Срба, Буњеваца и осталих Словена, први пут у европској историји као жене добиле право гласа. Тих седам дама, које су пре 100 година учествовале у припајању Војводине Србији, утрле су пут еманципацији жена у овом делу Европе, али и означиле наставак борбе за њихова права, борбе која још траје. 

И зато не желим да заборавимо суштину овог дана – 8. марта. Нека историја борбе за женска права буде сажета у њему. А ми ћемо, свих осталих дана у години, наставити да се боримо за равноправност, против дискриминације и насиља над женама, и то у свим сегментима живота: у јавном и политичком, на тржишту рада, у образовним установама... Само равноправнији и толерантнији Нови Сад може бити бољи и срећнији. А ја верујем да ћемо га, сви заједно, таквим увек чинити за све наше Новосађанке, које су безброј пута показале да су не само стубови својих породица, већ и места на којима раде или се школују, и да су стубови нашег града.

Будите и даље храбре, вредне, одговорне и знајте да наша срећа станује у вашем осмеху! 

Нека вам је срећан Дан жена!

Од срца,

Ваш градоначелник Милош Вучевић