Циклус филмова: „Ледена тишина“ у склопу Програма обележавања Новосадске рације

Датум: 
23.01.2018.

Пројекције у великој сали Културног центра Новог Сада

Среда 24. и субота 27. јануар 2018. у 19:00 часова

САУЛОВ СИН

107 мин.

Режија: Ласзло Немес

Улоге: Геза Рохриг, Левенте Молнар, Урс Рецхн, Мендy Цахан

Два дана у животу Саула Аусландера, мађарског логораша, који ради као члан специјалног тима који уклања тела убијених логораша у једном од крематоријума Аушвица. Откривши тело дечака кога сматра својим сином, покушава немогуће, да спасе тело дечака, пронађе рабина и достојно га сахрани. Иако ће и њихов тим бити сваког тренутка ликвидиран, Саул се окреће од преживелих и њихових планова за отпор, да би спасао остаке сина о коме никад није водио рачуна док је био жив.

Четвртак, 25. и недеља, 28. јануар 2018. 19:00

ТОРБА ПУНА СЕЋАЊА

110 мин.

Режија: Цхристиан Дугуаy

Улоге: Дориан Ле Цлецх, Батyсте Флеуриал, Патрицк Бруел, Елса Зyлберстеин

Први пут после “Дневника Ане Франк” светска публика има прилику да у екранизацији на 30 језика преведеног биографског романа “Торба пуна сећања” француског писца Жозефа Жофоа, сагледа 2. светски рат очима детета.

Потресна животна прича аутора, уткана прво у књижевно дело, а затим и у филм, на снажан и емотивно сугестиван начин дочарава путешествије два брата, Мориса и Жозефа. Послати из родног окупираног Париза са 5.000 франака у џепу, морали су, уз домишљатост, лукавост и интелигентне досетке, сами да савладају окрутног нацистичког окупатора и докопају се слободе. И да при том никоме не признају да су Јевреји. Та лаж једина је истина која их је делила од смрти...

Петак, 26. и понедељак, 29. јануар 2018 у 19:00

СПОМЕНИК

Режија: Мирослав Антић

Овај документарац се и после његових пет деценија сматра једним од најбољих документованих сведочења о злогласној рацији, али и о томе како су преживели у годинама после живели са сећањима на овај трагичан догађај. У време снимања филма, није било државних и црквених комеморација и помена, а Новосађани су самоиницијативно одлазили на обалу реке и палили свеће. На Кеју жртава рације споменик је постављен 1971. године, а плоче са именима преко 1.200 убијених почетком 1992. године.

КАД СВАНЕ ДАН

90 мин.

Режија: Горан Паскаљевић

Улоге: Мустафа Надаревић, Предраг Ејдус, Мето Јовановски, Мира Бањац, Зафир Хаџиманов

Кад сване дан је прича о 72-годишњем професору музике Миши Бранкову, који под необичним околностима открива своје право порекло. При ископавању на Старом Сајмишту, месту где је некада био Јуденлагер Семлин - концентрациони логор - радници проналазе кутију с документима коју је далеке 1941. закопао логораш Исак Вајс. Тако професор сазнаје да су Вајсови уствари његови прави родитељи, који су га дали на чување својим пријатељима, Бранковима, пре него што су одведени у логор где су скончали,. У кутији је и недовршена музичка партитура под називом "Кад сване дан", коју је компоновао Исак Вајс. Трагајући за истином о себи, професор трага и за мало познатом истином о том логору. Истовремено, постаје опседнут довршавањем започете композиције и извођењем маестралне молитве за мртве на месту некадашњега логора.