ОТВОРЕНА НОВА КУЛТУРНА СТАНИЦА У БЕГЕЧУ

Датум: 
16.01.2024.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је свечаном отварању Културне станице „Бегеч“ у истоименом приградском насељу. Потпуно реновиран објекат некадашњег бегечког Дома културе дванаеста је по реду у мрежи Културних станица у Новом Саду, а поседује позоришну салу са 280 седишта, простор за вежбу културно-уметничких друштава са свлачионицом, простор за радионичарски рад, као и летњу сцену у дворишту објекта.

- Као што смо испраћајући стару годину рекли, и у 2024. настављамо да градимо и развијамо Нови Сад. Тако и Мрежа културних станица, годину започиње проширењем. Данас смо се окупили лепим поводом, а то је отварање Културне станице у Бегечу. Ово село је одувек било познато по свом Дому културе с врхунским тамбурашима и фолклором, а сада развија тај потенцијал и улази у породицу културних станица којих тренутно у граду има укупно 11, док је Бегеч дванаеста. Културне станице, као нови простори за културу, ушли су у новосадску свакодневицу и мислим да су се Новосађани веома лако и лепо навикли на овај нови концепт, децентрализоване културе. Бегеч је заиста богато село, са одличним положајем, прелепом природом, манифестацијама и рекао бих, душом. Драги Бегечани, наставите да негујете своју јединственост, и позивам вас да се обратите представницима у својој Месној заједници за све предлоге и примедбе - рекао је Милан Ђурић.

Градоначелник је подсетио на улагања у насеље Бегеч у периоду од 2012. године до 2023, и да је у том периоду уложено преко 770 милиона динара, нагласивши да Град тренутно инвестира 7,5 милиона динара у пројектовање канализације отпадних вода у Улици ослобођења у Бегечу, пројектовање јавног осветљења од табле Бегеч до Бегечке јаме и пројектовање саобраћајних површина у Улици Нова I у Бегечу.

- У јуну прошле године је завршено уређење Храма Светог апостола и евангелисте Луке, а и отворена je бициклистичка стаза од Новог Сада до Бегеча, која припада Коридору Еуро Вело 6. Подржавамо и манифестацију „Шаргарепијада“ која слави локалну бегечку шаргарепу. Радили смо на томе, а радимо и даље да Бегеч има добре саобраћајнице, инфраструктуру и равномерно улажемо у све месне заједнице – рекао је градоначелник.

Градоначелник је том приликом у холу Културне станице обишао две ретроспективне изложбе, једну колоније „Бели лабуд“, као и изложбу радова удружења „Јефимија“. У оквиру културно-уметничког програма наступио је локални дечији фолклор „Бегечка нана“, а уприличен је и фолклорни програм КЦ „Младост“. Након тога се присутнима обратио домаћин, координатор Културне станице Бегеч Миша Пинћер који се захвалио Граду Новом Саду на улагању у културу, тј. приближавању културних садржаја становницима приградских насеља и најавио да ће први програм након свечаног отварања, бити бесплатан концерт „Гаравог сокака“ у 20 часова.