Концептуални атеље: Не-филозофија и савремена уметност

Датум: 
14.12.2018.

Група за концептуалну политику вас позива на разговоре са данским уметником Асмундом Хавстеном-Микелсеном, 14. децембар 2018. године у 19 часова у Музеју савремене уметности Војводине, Дунавска 37.
Уметник Асмунд Хавстен-Микелсен при крају своје књиге „Не-филозофија и савремена уметност” пише: „Представио сам овде идеје како би ме инспирисале да мислим и живим другачије, а ако оне могу помоћи и другим уметницима и актерима везаним за свет уметности да виде потенцијал савремене уметности у новом светлу, онда сам ја срећан човек.” У оквиру пројекта „Мишљење уметника: уметник савременик“, превели смо и објавили овај, пројектним језиком речено, уметнички каталог. Ми смо срећни што имамо прилику да сретнемо једног савременог уметника, који мисли не-филозофију у покрету и предлаже уметност као спекулативну прилику, а у исто време слика зато што воли да слика. Добар је тренутак за сусрет – не владине организације организују се партијски, иницијативе удружених грађана претварају се у протестне општости, уметност се културализује. Раздвајају се људи и организације, постављају се опредељења, али чак и тада нешто може да се оствари. Рачунајући да је савремена уметност стање свести, питамо се шта ради савремени уметник у тој ситуацији, како реагује, како живи, када нешто проглашава уметничким делом, воли ли он то што ради? Говоримо о интенцији, из апсолутне позадине виртуалног, јер желимо да тражимо могуће, како у политици тако и у савременој уметности, раздвајајући их, али мислећи их истовремено.
Јавни догађај и објављивање књиге реализују се у оквиру пројекта „Мишљење уметности: уметник савременик“ који реализује Група за концептуалну политику уз подршку Градске управе за културу Новог Сада и "Danish Arts" фондације.