АКТЕРИ КУЛТУРНЕ СЦЕНЕ НОВОГ САДА СПРЕМНИ ЗА ГОДИНУ ТИТУЛЕ ЕПК

Датум: 
27.12.2021.

Како је закључено на 12. Форуму за културу, одржаном у Скупштини Града Новог Сада, који организује Управа за културу, актери новосадске културне сцене спремни су за годину титуле Европска престоница културе.

- За Нови Сад 2022. година је изузетно важна, јер ће у пуном сјају заблистати као званична Европска престоница културе. Уједињени на свим нивоима власти, заједно са организацијама и појединцима, остављамо будућим генерацијама нове културне просторе и нове концепте. Најважније је да је читав процес базиран на партиципативности, на комуникацији између свих актера у култури, градске администрације и градских предузећа, јер само тако умрежени постижемо успех, што је веома очигледно на примеру пројекта ЕПК. Центар града и подграђе Петроварадиснке тврђаве добијају ново рухо, Нови Сад по први пут има праву концертну дворану, Кинеска четврт постаје Креативни дистрикт по светским стандардима, Културне станице зашле су у све делове града, а што је најбитиније људи су анимирани да учествују у културном животу. Очекује нас пребогат програм 2022. године са учесницима из читавог света, и ја сам сигуран да ћемо на упечатљив начин показати зашто је Нови Сад добио и две престижне европске награде ''Мелина Меркури'' и ''Најбољи тренд у култури'' – истакао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

Форум за културу једно је од тела које је предвиђено Стратегијом културног развоја Новог Сада, а основано је са циљем да поспеши комуникацију Градске управе за културу са културним посленицима како би се сагледали проблеми и изазови и онда заједнички дошло до најбољих решења.