Pozorište mladih

Pozorište mladih osnovano je 1931. godine kao Pozorište lutaka, a poteklo je od Sokolske sekcije lutkara koja je u okviru Sokolskog društva formirana godinu dana ranije. Prva izvedena predstava bila je ˝Kraljević u podzemlju˝. Svoj posleratni život započinje pod nazivom Vojvođansko pozorište lutaka. Od 1952. godine pozorište nosi ime Gradsko pozorište lutaka. Šezdesetih godina, osim marioneta, uvode se i nove vrste lutaka – ginjol i javajke, da bi 1968. bila odigrana i prva ˝živa˝ predstava, te od tada pozorište nosi svoj današnji naziv. Osim na srpskom predstave su igrane na mađarskom, slovačkom, rusinskom i albanskom jeziku.
Još jedna od bitnih godina u istoriji našeg pozorišta je 1991. kada je osnovana Dramska scena. Postavljena je predstava Slobodana Tomovića ˝Volšebnici˝ u režiji Tibora Vajde.
Tako, danas u okviru Pozorišta mladih aktivno deluju dve scene: Scena za decu i Dramska scena, a predstave se igraju u dve sale: maloj - kapaciteta 130 gledalaca i velikoj koja ima mesta za 550 gledalaca.
Pozorište mladih ušlo je u 77. sezonu. Do sada je postavljeno više od 300 naslova, odigrano preko 13 000 predstava, a videlo ih je više od 2 500 000 gledalaca.
Pozorište mladih je dobitnik više međunarodnih i domaćih priznanja i predstavlja značajnu tačku na mapi lutkara ovog dela Evrope. Poseban zamah ostvaren je u poslednjih nekoliko godina. Našem gradu Pozorište mladih je donelo 31 nagradu sa lutkarskih festivala i to iz Zagreba, Varne, Jambola, Herceg Novog, Beograda, Zrenjanina, Niša, Banjaluke, Subotice i dr.

http://www.pozoristemladih.co.rs/

adresa: Ignjata Pavlasa 4
21000 Novi Sad

Telefon blagajne i rezervacija karata: 021 521 826
Telefon uprave: 021 525 884

Direktor Pozorišta mladih:

Mihajlo Nestorović

Izvor

Virtuelna tura:

Ovde možete pogledati virtuelnu turu u punoj širini ekrana