Antićevi dani

Miroslav Antić (1932-1986), stvaralac koji je ostavio neizbrisiv trag u mnogim umetničkim žanrovima, jedan je od najpopularnijih žitelja Novog Sada. Antić je bio slikar i muzičar, filmski stvaralac, režiser, dramski pisac i nesmireni novinar, ali iznad svega veliki pesnik.

U relativno kratkom periodu „Antićevi dani“ postali su jedna od značajnijih manifestacija u Novom Sadu, ali i na širem kulturnom i književnom prostoru. Kroz zanimljive i raznovrsne programe manifestacija je vratila u žižu interesovanja bogato i raznorodno delo Miroslava Antića, stvaraoca koji je ostavio dubok i neizbrisiv trag u kulturi Novog Sada. Iz različitih uglova je  osvetljavano njegovo pesničko delo, ali i vredan slikarski i filmski opus i novinarska delatnost, dakle oblasti kojima se do sada nije poklanjala dovoljna pažnja. Uz to, u programima manifestacije, osmišljenih u antićevskom duhu, učestvovalo je više stotina umetnika, pretežno mladih, pesnika, slikara, muzičara, kritičara, filmskih stvaralaca, što predstavlja značajan doprinos afirmaciji Antićevih sledbenika.

Odlukom se ustanovljava stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Novi Sad "Antićevi dani" i uređuje organizovanje, finansiranje i druga pitanja od značaja za održavanje ove manifestacije. Ovom odlukom ustanovljava se i Godišnja nagrada "Miroslav Antić" za knjigu poezije na srpskom jeziku koja je, kao izuzetno ostvarenje u oblasti književnog stvaralaštva, objavljena u prethodnoj godini.

http://anticevidani.rs/