Установа за израду таписерија Атеље 61

Атеље 61 је установа за израду тапсерија од посебног друштвеног значаја, коју је 28. фебруара 1961. године основао Град Нови Сад (тада Народни одбор Града Новог Сада). Јединствени је центар уметности таписерије у Србији, а један од малобројних у свету, у којем се изводи, негује, систематски чува и популарише таписерија. Захваљујући визионарским идејама југословенског сликара Бошка Петровића и прагматичношћу и ткачкој вештини Етелке Тоболке, људи који су осмислили принципе деловања, тапсерија је први пут, управо оснивањем „Атељеа 61“, организовано и смислено иступила на југословенској ликовној сцени као аутономни визуелни медиј.

Таписерија као ликовна дисциплина нема никакву традицију на нашем тлу, због тога се мора схватити са каквом озбиљношћу и знатижељом су формулисана начела рада „Атељеа 61“, која су се пре свега ослањала на картоне-предлошке југословенских еминентних уметника, али и на само извођење таписерије – ткање као уметнички занат. Од почетка рада до данас, негујући идеју Бошка Петровића и круга уметника око њега, "Атеље 61" је задржао високо позиционирану улогу у стварању и дефинисању језика специфичне таписеријске ликовности.

Управо кроз таписерију, свој стваралачки сензибилитет тражили су и потврђивали бројни домаћи и страни уметници, различитих вокација и ликовних поетика. Више од 800 картона и предложака сликара, вајара и графичара или таписериста и дизајнера текстила, костима, сцене, керамике, вештином и талентом ткаља преведено је у осавремењен визуелни језик таписерије, у складу са актуелним тренутком, амбијентом и атмосфером савремене ликовне уметности. Неопходна освешћеност аутора картона о законитостима таписеријског медија, о преимућствима специфичних техника и материјала, о уметничком делу другачијих тактилних вредности, битан су предтекст високом квалитету и уметничкој вредности таписерија изведених у радионици "Атељеа 61".

Поред стваралачког чина уметника - аутора картона, реализација таписерије подразумева стручан, минуциозан и дуготрајан рад. Изванредно умеће МАЈСТОРА УМЕТНИЧКОГ ТКАЊА - ТКАЉА, које се са разлогом сматрају коауторима, вештим интерпретаторима идеја и визија уметника, посебна је вредност "Атељеа 61". Њихова способност и надареност да ткањем прате насликане предлошке, да интервенишу и импровизују када је то потребно, да препознају и материјализују замисао аутора, једнако је важна као и сама идеја и визија уметника.

Квалитетни темељи на којима се „Атеље 61“ развијао, а затим и напори да се од занатске радње за израду таписерија из 1961. досегну високи квалитети - у нашој земљи и окружењу јединог професионалног и комплексног центра за таписерију, какав је „Атеље 61“ данас - свакако су важни градивни елементи посебности од великог значаја за Нови Сад, Војводину и Србију. Таква посебност наметала је идеју да се прошири делатност „Атељеа 61“, који се - поред извођења таписерија у радионици ове установе - данас може представити једном од најбогатијих ЗБИРКИ ТАПИСЕРИЈА у Европи, јединственом КОЛОНИЈОМ ТАПИСЕРИСТА и ГАЛЕРИЈОМ ТАПИСЕРИЈА које носе име Бошка Петровића, ТРИЈЕНАЛОМ ТАПИСЕРИЈЕ и ШКОЛОМ ТКАЊА.

Установа за израду таписерија
АТЕЉЕ 61
Тврђава 9, Петроварадин
++381 (0)21 64 31 519
atelje61@mts.rs;

info@atelje61.org.rs

http://www.atelje61.org.rs

одговорно лице: Зоран Булатовић
контакт особа: Теодора Јанковић Медић

Извор