Позориште младих

Позориште младих основано је 1931. године као Позориште лутака, а потекло је од Соколске секције луткара која је у оквиру Соколског друштва формирана годину дана раније. Прва изведена представа била је ˝Краљевић у подземљу˝. Свој послератни живот започиње под називом Војвођанско позориште лутака. Од 1952. године позориште носи име Градско позориште лутака. Шездесетих година, осим марионета, уводе се и нове врсте лутака – гињол и јавајке, да би 1968. била одиграна и прва ˝жива˝ представа, те од тада позориште носи свој данашњи назив. Осим на српском представе су игране на мађарском, словачком, русинском и албанском језику.
Још једна од битних година у историји нашег позоришта је 1991. када је основана Драмска сцена. Постављена је представа Слободана Томовића ˝Волшебници˝ у режији Тибора Вајде.
Тако, данас у оквиру Позоришта младих активно делују две сцене: Сцена за децу и Драмска сцена, а представе се играју у две сале: малој - капацитета 130 гледалаца и великој која има места за 550 гледалаца.
Позориште младих ушло је у 77. сезону. До сада је постављено више од 300 наслова, одиграно преко 13 000 представа, а видело их је више од 2 500 000 гледалаца.
Позориште младих је добитник више међународних и домаћих признања и представља значајну тачку на мапи луткара овог дела Европе. Посебан замах остварен је у последњих неколико година. Нашем граду Позориште младих је донело 31 награду са луткарских фестивала и то из Загреба, Варне, Јамбола, Херцег Новог, Београда, Зрењанина, Ниша, Бањалуке, Суботице и др.
 

http://www.pozoristemladih.co.rs/

адреса: Игњата Павласа 4
21000 Нови Сад
 

Телефон благајне и резервација карата: 021 521 826
Телефон управе: 021 525 884

Директор Позоришта младих:

Михајло Несторовић

Извор

Виртуелна тура:

Овде можете погледати виртуелну туру у пуној ширини екрана