Културни центар "Младост", Футог

Установа за културу и образовање културни центар "Младост", Футог основана је 1974. године с циљем да организује културни живот у месту. Налази се у лепој, старој згради у центру Футога у главној улици Цара Лазара 42. Оснивач Културног центра "Младост" је Скупштина Града Новог Сада. Већ више од тридесет година Културни центар "Младост" својим програмима настоји да оплемени и учини садржајнијим свакодневицу својих суграђана, посебно оних најмлађих.

У оквиру Центра делују:

  • Ансамбл народних песама и игара
  • Тамбурашки оркестар - Школа тамбуре
  • Студио модерног плеса "Мирослав Батак Мићко"
  • Драмски студио "Макса Вругић"
  • Галерија
  • Нижа музичка школа - одсеци гитара, хармоника и флаута
  • Школа енглеског језика за децу и одрасле
  • Клуб-кантина

Центар, у складу са својом делатношћу, организује бројне програме и манифестације.

Манифестације:

Божићне чаролије
Најлепше ускршње јаје
Футошко лето
Фестивал ношњи, накита и оглавља ’’Бисерна грана’’
Етно - манифестација ’’Купусијада’’

Програми:

Концертни програми
Изложбе
Драмски програми - позоришне представе за децу и одрасле
Радионице
Трибине
Предавања
Промоције

Јануар:

Велика зимска бајка
3. - 5. јануар

Велика зимска бајка - новогодишња манифестација за децу, на којој, у празничној атмосфери, деца могу да уживају у различитим садржајима - позоришним представама са новогодишњом тематиком, концертима, плесним изведбама, дружењу са аниматорима, да учествују у ликовним и литерарним радионицама, да се друже са писцима и др. У оквиру ове манифестације. Ансамбл народних песама и игара изводи свој традиционални божићни концерт.

Светосавска свечаност

Сваке године Центар , у сарадњи са основним школама у Футогу и Црквеном општином у Футогу, обележава дан светог Саве уз представу, концерт и Светосавску академију.

Фебруар

Дан Светог Трифуна - Дан заљубљених
14.фебруар

Дан светог Трифуна - Дан заљубљених - вече поезије, евергрин музике.

Март

Дамама на дар
7. март

Дамама на дар - програм за све "наше" маме и све даме.

Први глас Футога - такмичење певача аматера

Традиционално такмичење које промовише младе, талентоване певаче.

Април

Најлепше ускршње јаје

Најлепше ускршње јаје је програм намењен најмлађим суграђанима, који се , на Велику суботу, припремају да дочекају најрадоснији хришћански празник - Ускрс. Деца учествују у радионици осликавања ускршњих јаја, у позоришној представи и дружењу са аниматорима.

Мај

Меморијал Мирослав Батак Мићко

Плесни студио КИЦ Младост, већ годинама, организује плесни спектакл: Меморијал "Мирослав Батак Мићко", који окупља плесне студије из Новог Сада и земље. Меморијал није такмичарског карактера већ има за циљ да плесни студији представе свој рад и тако промовишу плес, не само као уметност, већ као начин здравог живљења.

Јун

Футошко лето

Последња седмица у јуну

Футошко лето је још један од програма Центра намењен, превасходно, најмлађима. Радионице-дружионице, позоришне представе, концерти, изложбе, маскенбали, укључени су у програме ове, радо посећене манифестације.

Септембар

Фестивал ношње, накита и оглавља Бисерна грана

Бисерна грана је фестивал којим желимо да укажемо на значај очувања материјалног фолклорног наслеђа и да наше фолклорно благо - народне ношње и оглавља прикажемо ван класичног наступа на сцени. Програми фестивала: изложба, отворене трибине, радионице, ревија народних ношњи и оглавља, концерт.

Октобар

Дечја недеља

Манифестација је посвећена заштити права деце и афирмацији Конвенције о заштити права детета. Сваке године се бира тема манифестације и организују се програми намењени деци школског и предшколског узраста: спортске активности, ликовне изложбе, позоришне и музичке представе и др.

Ликовна колонија "Черевићка"

Колонија окупља ликовне ствараоце из земље и окружења, који боравећи у Футогу, бележе његове знаменитости . Настала дела, по завршетку колоније, излажу се у Галерији Центра.

Новембар

Етно манифестација ’’Купусијада’’

Манифестација чији је циљ промоција купуса као најзначајнијег пољопривредног производа Футога.
Футог многи с правом називају "престоницом купуса". Захваљујући овом поврћу за Футог се чуло далеко изван граница наше земље, јер како Футожани воле да кажу, футошки купус је за класу испред свих.Организују се такмичења у припремању јела од купуса и избор најтеже главице купуса уз богат културно-забавни програм.

Децембар

Новогодишњи програми

Извор