Грaдска библиотека у Новом Саду

Градска библиотека у Новом Саду ради на традицији Српске читаонице новосадске, која је основана 23. септембра 1845. године. Смештена је у срцу старог језгра града, у згради која је задужбина Анке и Арсе Пајевић, издавача, мецене и добротвора српског народа. У централној згради се налази позајмно одељење „Ђура Даничић“, Дечје одељење, Информационо-реферални центар са читаоницом, управа и стручне службе. Током свог рада, Библиотека је развила мрежу од 24 огранка (10 у граду и 14 у приградским местима), а има и два посебна фонда: Завичајну збирку и Информационо-реферални центар са читаоницом. Најмлађи огранак "Аница Савић Ребац" садржи публикације на 12 светских језика, реализује програме који представљају културу других народа и успешно сарађује са бројним амбасадама и културним центрима земаља ЕУ. Захваљујући томе, она је једна од највећих јавних библиотека позајмног типа у земљи и има функцију матичне библиотеке за Јужнобачки округ.

Библиотека располаже са преко 550.000 књига и часописа на српском, мађарском, словачком, румунском и русинском језику, као и књиге на енглеском, француском, руском, немачком  и другим страним језицима. Јединствена је по огранку "Трифун Димић" у Шангају који је богат књигама на ромском језику. Годишње се у Библиотеку упише близу 27.000 чланова.
Применом нових технологија у области библиотечког пословања, коришћењем штампаних и електронских ресурса, Библиотека данас послује као информациони, образовни и културни центар, у служби великог броја корисника и узима активно учешће у развоју информационог друштва.

Веб адреса  Градске библиотеке у Новом Саду је:

www.gbns.rs

 

Извор

 

Виртуелна тура :

Овде можете погледати виртуелну туру у пуној ширини екрана