IZLOŽBA "DŽEPNI HEROJI - POSLE"

Datum: 
19.07.2021.

U ponedeljak 19. jula u 19 časova u Galeriji SULUV biće otvorena izložba Saše Vasiljevića pod nazivom "Džepni heroji - posle". Izložba će biti otvorena do 6. avgusta 2021.

"Deca imaju svoje heroje! Neki izlaze sa slika, drugi sa filmskog platna, silaze sa novinskih fotografija, iz stripova, sjajni i neustrašivi u svojoj snazi, nesebičnosti i požrtvovanosti. Sve svoje vrline i darove  poklanjaju ljudima, tebi i meni, a da ni u jednom trenutku ne pomisle na lični interes, pa ni život. A, ima ih, evo tu u susedstvu, u ulici, u školi. Heroji trenutka, moji „Džepni heroji“ - borci protiv ustajale svakodnevice koja usisava svaku pomisao na večnost. Šta posle? Posle dolaze crteži, slike i  kolaži. Posle dolaze „moji” pokušaji da odgonetnem, opišem, obeležim i sakrijem tragove odrastanja. Ostaju nedefinisani, izbledeli transformisani isečci nekog života.  Da li su to oni heroji koje znam? Ne, ostali su nagoveštaji oblika kao eho postojanja. Baš te trenutke pokušavam da pretočim u slike koje svedoče o trajanju i nestajanju, kao omaž ljudskoj kratkodnevici bez imena i izvan prostora. A, možda, samo recikliram sećanja na neke snove, zaustavljene na samom početku!" Autor

Saša Vasiljević (1970, Aranđelovac), studirao je matematiku i arhitekturu u Novom Sadu. Počeo je da slika 1993. godine. Prvu samostalnu izložbu slika i crteža imao je 1997. godine u Maloj galeriji u Aranđelovcu. U narednom periodu bavio se web dizajnom, animacijom, 3D modelovanjem, ilustracijom, ali i poslovima koji nisu vezani za umetnost stvaralaštvo. Svih tih godina je slikao, crtao i vajao. Intenzivnije nastavlja da izlaže 2014. godine, kada učestvuje na međunarodnoj izložbi crteža Galerije OSTEN u Skoplju. Član je SULUV–a od 2020. godine. Imao je više samostalnih i kolektivnih izložbi i bio učesnik likovnih kolonija. Živi i stvara u Novom Sadu.