IZLOŽBA „RUKOPISNA KNJIGA U BIBLIOTEKAMA FRUŠKOGORSKIH MANASTIRA”

Datum: 
18.07.2022.
U sredu 20. jula u 12 časova biće otvorena Izložba "Rukopisna knjiga u bibliotekama fruškogorskih manastira" u Digitalnom omladinskom centru (Vojvode Putnika 1) u Novom Sadu.
Izložbu čine 23 rukopisa iz pet manastira: Beočina, Grgetega, Krušedola, Male Remete i Novog Hopova, a datiraju iz vremena od XIV do XIX veka. Rukopise su pisali Episkop Marko, Hrostofor Račanin, Mnogogrešni Pavle, Đakon Ratko, Jerođakon Jefrem Popović, arhimandrit manastira Hopova, Zaharija Milivojević i Vasilije Nedeljković. Rukopisi imaju veliku kulturno-istorijsku vrednost i svedoče o vremenu nastanka, pisarskim sedištima, ktitorima i kretanju i sudbini knjige, a posebno su značajni: Prolog stihovni za maj, juni, juli i avgust episkopa Marka Pećkog iz 1399. godine, u literaturi poznat pod naslovom Minej za juni, juli i avgust, i Minej za avgust iz 1684. godine Hristofora Račanina.
Autorke izložbe i kataloga su Vesna Petrović i Dubravka Simović, a projekat se realizuje pod okriljem Srpske čitaonice u Irigu, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama Vojvodine.
Izložba se može pogledati do 1. avgusta 2022. godine.
Pozdravna reč održaće Aleksandar Jokanović, direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu i
Vera Novković, Srpska čitaonica, Irig, a reč o projektu „Katalog biblioteka fruškogorskih manastira“ , Vesna Petrović, autorka
Izložbu će otvoriti mr Gordana Đilas, saradnica na projektu, Biblioteka Matice srpske