ЧЛАНОВИ ЕВРОПСКЕ ХОРСКЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ НА ПРИЈЕМУ У ГРАДСКОЈ КУЋИ

Датум: 
17.11.2022.

Чланови Европске хорске асоцијације на челу са председником асоцијације Дермотом О`Калаханом и генералним секретаром Соњом Грајнер били су гости на пријему у Градској кући, а домаћин им је био члан Градског већа за културу Далибор Рожић. Европска хорска асоцијација је мрежа организација, хорова и индивидуалних чланова на пољу заједничког музицирања у Европи која кроз своје чланство окупља више од 2 и по милиона певача, диригената, композитора, едукатора и менаџера у преко 40 европских земаља.

Годишња скупштина ове асоцијације одржава се сваког новембра у неком од европских градова, а ове године је за домаћина годишњег окупљања чланства одабран Нови Сад.

- Велико је задовољство што је Нови Сад у години када носи титулу европске престонице културе изабран да буде  домаћин годишње скупштине Европске хорске асоцијације. Припала нам је та част да угостимо хорску елиту као првом граду, не само у Србији него у регији и на Балкану. Нови Сад има дугу хорску историју, а прво певачко друштво у граду званично је основано 1860. године. Нови Сад је и чврсти стуб Српске хорске асоцијације. У нашем граду је одржано већ неколико хорских фестивала, баш по узору на фестивале које организује Европска хорска асоцијација, а „Singing Bridges – Распевани мостови“ је највећи од тих фестивала, одржан успешно ове године, у склопу програма Нови Сад - Европска престоница културе – рекао је Рожић и пожелео гостима да наредна три дана искористе на најбољи начин доприносећи будућности Европске хорске асоцијације.

Пријему су присуствовали сви чланови управног одбора те асоцијације, а међу њима, по први пут и неко из наше земље, Тамара Адамов Петијевић која је однедавно постала члан Управног одбора Европске хорске асоцијације.

Управа за културу Града Новог Сада је у неколико наврата подржала Омладински хорски фестивал, који је 2019. године, пре пандемије, окупио чак 400 младих певача из неколико земаља.