''СЛОВАЧКЕ НАРОДНЕ СВЕЧАНОСТИ КРОЗ ИСТОРИЈУ – ОЧИМА ХЛАС ЉУДУ''

Датум: 
11.08.2022.

Изложба ''Словачке народне свечаности кроз историју – очима Хлас људу'' отворена је у обновљеним просторијама новинског гласила ''Хлас људу'' у Бачком Петровцу. Изложба је део програма традиционалне манифестације која подразумева смотру словачког фолклора са пратећим културно-забавним садржајима, а одржава се од 12. до 14. августа. То је централна манифестација Словака у Србији, место на коме се за три дана могу видети бројне изложбе, концерти, позоришне представе и садржаји којима је на најбољи начин представљен културни живот. Изложбу је посетио и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

- Словачка култура и историја су неотуђив део културне баштине Војводине и Србије. Поносни смо на то што вековима живимо заједно на овим просторима, а овај догађај је још једна потврда тог наратива. Велико је богатство када се разумемо, а причамо различитим језицима. Драго ми је што је реновиран објекат у којем је настао ''Хлас људу'', то је улагање у културу и у очување идентитета Словака. Нама је интерес да се Бачки Петровац развија, да и овде људи добро живе, јер није поента да расту и напредују само велики центри попут Новог Сада – истакао је градоначелник Вучевић.

Према речима директорке Новинско-издавачке установе ''Хлас људу'' Милане Арњаш Радић, изложба у реновираним просторијама објекта у којем је недељник настао, представља својеврстан осврт на манифестацију ''Словачке народне свечаности'' у последњих 30 година.

- Изложба кроз писане речи и фотографије ''Гласа народа'' показује како је било некада, а како је сада. Такође приказује и први број недељника ''Хлас људу'' који је изашао у Бачком Петровцу 1944. године – нагласила је Милана Арњаш Радић.

Председница општине Бачки Петровац Јасна Шпрох изразила је задовољство што се ''Хлас људу'' вратио тамо одакле је и потекао, те што је и сама зграда адаптацијом добила лепши изглед. Она је изјавила да ће улагања у њену даљу обнову бити настављена, као и добра сарадња са Новинско-издавачком установом ''Хлас људу''.

Осим у Бачком Петровцу, програм СНС се реализује у Бачкој Паланци, Ковачици и Кулпину, а подразумева и сусрете учитеља, риболоваца, фудбалске и шаховске турнире и бројне друге активности. Прве Словачке народне свечаности одржане су давне 1919. године, а данас представљају важан културни и туристички догађај који дневно у просеку посети око 7000 људи.