ПОЧЕЛА МАНИФЕСТАЦИЈА „АНТИЋЕВИ ДАНИ“

Датум: 
15.03.2023.

Манифестација „Антићеви дани“ која се ове године одржава по 16. пут, под слоганом „Блуз гаравих сокака“ свечано је отворена данас, у Градској кући уручењем награде овогодишњем лауреату Благоју Баковићу за књигу поезије „Није то моја вода“. Манифестацију је отворио члан Градског већа за културу Далибор Рожић који је том приликом истакао да ће се Град, увек трудити да манифестација „Антићеви дани“ има подршку и да никада не изгуби свој сјај, него да буде богатија, садржајнија како би се што већем броју људи приближили лик и дело јединог и непоновљивог Мике Антића.

- Његово име се изговара са великим поштовањем, али истовремено и са топлином, а ми Новосађани, рекло би се, то чинимо и са великом захвалношћу, јер је највећи део живота провео баш у нашем граду, и вечно уткао свој дух у „Српску Атину“. Изложио је несебично своју емоцију на видело целом свету, из најскривенијих делова срца и ума,  и помогао нам да осветлимо и освестимо наше скривене делове душе. Мало је за једну такву величину било да се изрази само кроз речи, па је неретко посезао за сликарском четкицом и новинским страницама. Од раног детињства он је, прво кроз лектире, онда и друге књиге, био наш водич у свет другарства, првих заљубљивања, али и подстрекач љубави према домовини, родном месту, заљубљеник у свет као такав – у живот. А и даље је он тај исти светионик живота генерацијама које тек стасавају. Хвала му на свему што нам је оставио у аманет. Честитам овогодишњем добитнику награде „Мирослав Антић” за најбољу књигу поезије објављену у претходној години и желим му, да надахнут Микиним делима, настави да тка своје, аутентичне стихове - рекао је Далибор Рожић.

Публици су се на свечаности такође обратити директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић,  заменица директора Културног центра Новог Сада Сунчица Марковић , председник стручног жирија Мирослав Алексић и награђени песник Благоје Баковић, а музичке нумере извели су чланови групе „Кал“. Програм целокупне манифестације која ће трајати до 20. марта доступан на сајту Културног центра Новог Сада на линку https://www.kcns.org.rs/najave/16-anticevi-dani-bluz-garavih-sokaka-13-0....