ПОД СЈАЈЕМ ЗВЕЗДЕ

Датум: 
23.05.2022.

Фонд за унапређење вокалне уметности младих “Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић-Калин” у Новом Саду је, у години у којој Нови Сад прославља титулу Европске престонице културе, реализовао пројекат који је посвећен чувеној примадони оперској уметници Меланији Бугариновић. Овај пројекат је настао у сарадњи са Фондацијом “Нови Сад - Европска престоница културе”, а спроведен је у оквиру програмског лука “Херојине”, својеврсног кластера културних догађаја који је тематски одређен и посвећен успешним женама у култури, уметности и науци. 

 

Пројекат “Под сјајем звезде” је подразумевао међународни јавни конкурс за избор композиције, соло песме за мецо-сопран и клавир, која ће бити уврштена у Зборник соло песама посвећених примадони Бугариновић. Жири, састављен од признатих и утицајних стручњака из земље и иностранства је, од пристиглих дванаест композиција, изабрао композицију младог аутора Душана Ђорђевића из Краљева који је тренутно студент на одсеку за композицију на Факултету музичке уметности у Београду. 

 

У оквиру овог пројекта одржан је са великим успехом 20. маја 2022. године концерт на којем су наступили мецо-сопран Јелена Кончар, сопран Радослава Воргић-Журжован, тенор Ермин Ашћерић и бас Страхиња Ђокић, одабрани бивши и садашњи стипендисти Фонда за унапређење вокалне уметности младих “Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић-Калин” у Новом Саду, уз пратњу Војвођанског симфонијског оркестра под управом маестра Андрее Солинаса. На репертоару су била заступљена дела значајних композитора који су на свој начин обележили развој оперске уметности, као што су Волфганг Амадеус Моцарт, Ђоакино Росини, Жорж Бизе, Ђузепе Верди, Петар Иљич Чајковски и други. Као специјални део концерта премијерно је изведена победничка композиција “Мелем” Душана Ђорђевића на текст Јована Јовановића Змаја, а извели су је сопран Александра Коцић и пијаниста Лука Петровић, актуелни стипендисти Фонда. Публика је ову композицију, као и њеног аутора и извођаче, поздравила интензивним аплаузом. Концерт је изведен захваљујући, између осталих, дугогодишњем сараднику Фонда, Музичкој омладини Новог Сада.