ОТВОРЕН НОВИ ОГРАНАК БИБЛИОТЕКЕ „ЛАЗА КОСТИЋ“ У КОВИЉУ

Датум: 
05.10.2021.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је свечаном програму поводом отварања новог огранка Градске библиотеке у Ковиљу. Том приликом уручена је награда ''Стеван Пешић'' књижевнику Ивану Негришорцу.

- Децентрализација културе један је од основних принципа којима смо се руководили приликом израде Стратегије културног развоја. Овим подухватом, показујемо да заиста остварујемо зацртане циљеве. Ширимо мрежу установа културе на све делове града, а посебно су нам важна приградска насеља. Градска библиотека није само место књиге, њена је улога много шира, и сигуран сам да ће тако бити и у овом огранку. То ће бити важно место за друштвени живот заједнице и надам се да ће подстаћи средину на активну улогу у креирању културних и едукативних садржаја - рекао је Далибор Рожић.

Он је такође честитао Ивану Негришорцу на Књижевној награди ''Стеван Пешић'' нагласивши да ће Град Нови Сад увек бити посвећен стварању простора за развој културе, за јачање капацитета и креирање иновативних приступа и програма.

Директор Градске библиотеке Александар Јокановић је нагласио да  је библиотека у којој се налазимо преуређена заслугом градоначелника Милоша Вучевића, Градске управе за културу и Савета МЗ „Ковиљ“ који је пронашао простор на овој локацији.

- Библиотечки фонд броји 16500 наслова и нови огранак има 400 чланова. Планиран је велики број програма за децу и све мештане, који ће се одвијати у овом простору. Захваљујући значајним средствима која Град улаже у објекте културе, тренутно се реновирају библиотечки огранци на Телепу и у Буковцу - рекао је Александар Јокановић.

Награђени књижевник Иван Негришорац је нагласио да му књижевна награда ''Стеван Пешић'' много значи.

- Књижевник Стеван Пешић је својим делима много допринео српској култури и књижевности. Унео је револуцују у путпис као жанр, и ту је остварио чудесне резултате - истакао је Иван Негришорац.