ОТВОРЕНА НЕДЕЉА КИНЕСКЕ КУЛТУРЕ У НОВОМ САДУ

Датум: 
24.05.2024.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је заједно са чланом Политичког бироа Централног комитета комунистичке партије Кине и секретаром Општинског комитета комунистичке партије Кине у Пекингу, г. Јин Лијем, свечаном отварању изложбе „Наслеђе и креативност“ у оквиру обележавања Недеље кинеске културе у Новом Саду.

- Програмима у оквиру „Недеља кинеске културе“ потврђујемо да наш Нови Сад постаје место сусрета и спона око које се плету челичне нити пријатељства  између кинеског и српског народа. Важно је да нагласим значај потписивања „Меморандума о разумевању и оснивању заједничког Центра за уметничко стваралаштво“ између новосадског и пекиншког универзитета, као и Мреже културних станица у Новом Саду. Мрежа културних станица Новог Сада до сада је реализовала десетак пројеката у области културне размене између Србије и Кине, а верујем да ће потписивањем Меморандума о разумевању бити створени услови за још интензивнију културну размену која има огроман потенцијал. Очекујемо интензивну сарадњу у области кинематографије и уметничке калиграфије што је уметничка дисциплина која повезује културну баштину наше две земље – рекао је градоначелник закључивши своје излагање речима председника НР Кине Си Ђинпинга који је током своје посете Србији, цитирао српску пословицу „Пријатељ је плод времена“.

Високи представник из Пекинга Јин Ли истакао је колико је значајно челично пријатељство Републике Србије и Народне Републике Кине.

- Уметнички радови које су радили уметници са кинеског и српског Универзитета доказ су наших добрих веза и односа које на овај начин јачамо још више. Уметност је цивилизацијски резултат и мост који нас повезује. Данашња сарадња је сјајна страница у нашој историји која ће продубити и ојачати наше пријатељство а приближиће нас образовно и културолошки – рекао је Јин Ли.

Меморандум о разумевању и оснивању заједничког Центра за уметничко стваралаштво потписан је између Универзитета у Новом Саду, Универзитета Унион у Пекингу и Мреже културних станица у Новом Саду. Потписници су били ректор Пекиншког универзитета, г.Чу Гуо Тинг, ректор Универзитета у Новом Саду, г. Дејан Мадић и координаторкa Мреже културних станица у Новом Саду, гђa. Виолетa Ђерковић.