ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПАРАЛЕЛЕ. ТЕМИШВАР/НОВИ САД“ У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Датум: 
08.07.2022.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се у Градској кући са градоначелником Темишвара Домиником Фрицом, а потом је са њим свечано отворио изложбу „ПАРАЛЕЛЕ. Темишвар / Нови Сад“ у Галерији Матице српске. Наиме, Нови Сад и Темишвар, који су још 2005. године потписали Повељу о братимљењу, су 2016. године освојили престижне титуле Европске престонице културе, а отуда су се Национални уметнички музеј и Галерија Mатице српске препознали као чувари националног уметничког блага.

- Са градоначелником Темишвара сам имао одличан разговор о ономе што нас убудуће чека, о оснаживању сарадње наша два града. Управо је Европска престоница културе још један мост који спаја Нови Сад и Темишвар, два побратима. У борби за титулу, међусобно смо се подржавали и помагали, а симболично, та сарадња је данас видљива и кроз ову изложбу у Галерији Матице српске. Фантастична поставка  „Паралеле“ коју заједнички потписују наши културни посленици, потврда је да је културно–институционално повезивање наших градова најбоља промоција јединственог европског културног региона. Темишвар је најзначајнији културно–историјски центар Срба у Румунији, наш град побратим и партнер у погледу Европске престонице културе и ми ћемо свим срцем бити уз њега 2023. године, када  понесе ту престижну титулу-рекао је градоначелник Вучевић.

Градоначелник Темишвара Доминик Фриц истакао је да нас култура зближава у вредностима, али и у разликама у мишљењу.

- Она нам показује лепоту, али нас такође изазива да погледамо оно што можда не желимо да видимо. Одржава прошлост живом, критички гледа на садашњост и изазива будућност. Честитамо Галерији Матице српске на изложби „Паралеле“ посвећеној уметничком стваралаштву последњих сто година на простору историјског Баната, како румунског, тако и српског. Уверен сам да ће могућности за сарадњу које су се појавиле стицањем титуле Европска престоница културе оба града, значајно ојачати и проширити мост пријатељства између наших градова – рекао је градоначелник Темишвара Доминик Фриц.

У току церемоније отварања изложбе, ауторки Александре Человски и Михаеле Иримеску, присутнима су се обратили и управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски, директор Националног уметничког музеја Темишвар Филип Петку, директор Фондације „Нови Сад-Европска престоница културе“ Немања Миленковић и саветник председника Округа Тимиш задужен за Престоницу културе 2023. године Дан Диакону.

Реализацију изложбе коју чини шездесет уметничких дела омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије и Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”, а трајаће до 4. септембра 2022. године.