ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „НОВОСАДСКЕ УЛИЦЕ“

Датум: 
09.11.2021.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић отворио је другу изложбу фотографија „Новосадске улице“ и то симболично 9. новембра, на дан уласка српске војске у Нови Сад, односно ослобођења Новог Сада у Првом светском рату.

На изложби учествују многи еминентни аутори из Новог Сада, али и из других градова Србије који су протеклих година боравили у Новом Саду и снимали га. Поставку чини 67 фотографија од 30 аутора.

- Кроз објектив наших најбољих фотографа и аутора из других градова Србије, ухваћени су тренуци спонтане свакодневице, ништа није монтирано и није било другог циља до да се забележи тај неухватљиви моменат. Заправо, такве фотографије причају приче, чине да осетите стварни дух и аутентичност Новог Сада којег пре свега чине његови становници. Ови радови заслужују да буду представљени ширем аудиторијуму, јер често нисмо ни свесни свог окружења, лепоте која је ту свакодневно, и верујем да ће ова дистанца коју нуди фотографија као уметнички формат, и нама отворити нову димензију града кроз који сваки дан, већином ужурбано, корачамо. Град је ову изложбу са задовољством подржао, и драго ми је што је отварамо баш 9. новембра на дан када је Нови Сад ослобођен у Првом светском рату. Имамо разлога да будемо поносни што смо Новосађани, грађани ''Српске Атине'', града са богатом историјом, традицијом, велелепном архитектуром, места у којем се различитости негују и поштују. Града који ће 2022. и званично бити Европска простоница културе, а свему томе и аутори ове изложбе дају својеврстан допринос – истакао је Далибор Рожић.

Селектор овогодишње изложбе је кандидат мајстора фотографије Фото савеза Србије Јан Вало, а организација изложбе спроведена је у сарадњи са музејским саветником Музеја Војводине Даријушом Самијем.

Фото асоцијација Војводине је, с обзиром на успех прошлогодишње изложбе, донела одлуку да ова изложба постане традиционална. Изложба се реализује уз подршку Музеја Војводине и Управе за културу Града Новог Сада, а биће постављена до 19. новембра.