ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ''ПУТУЈУЋЕ ШАРЕ СРБИЈЕ'' У КЦ ''СВИЛАРА''

Датум: 
10.12.2021.

Изложба ''Путујуће шаре Србије'' београдске уметнице Милице Живадиновић, која од 1999. године живи и ствара између Париза и Београда, отворена је у Културној станици ''Свилара''. Радови представљају стилизоване шаре са чувених пиротских ћилима, транспоноване у аутентичне слике у уљу на платну, као и савремено виђење тог традиционалног мотива у примењеном стваралаштву. Миличин пројекат ''Калеидоскоп Србије - Пиротски ћилим'', 2019. године добио је подршку на конкурсу Министартсва културе и информисања, а шаре са ћилима носе снажну симболику, јер су представљале заштиту куће, чувале богатство, нематеријално и материјално. Изложбу организују Француски институт у Србији – огранак у Новом Саду, Културна станица ''Свилара'' и Фондација ''Нови Сад 2022 – Европска престоница културе''.

- Ова изложба је изузетна прилика да се кроз модеран ликовни језик упознамо са богатством и лепотом нашег фолклора, у овом случају, израженим у чувеним пиротским ћилимима. Спој савременог и традиционланог у уметности даје једну нову вредност, заокружену целину која је веома убедљива и пријемчива. Трудимо се да подржимо ствараоце који негују културну баштину, као и савремене уметнике, али је заиста право задовољство када ти важни елементи идентитета буду заступљени на једном месту. Драго ми је што Културне станице, које смо формирали у оквиру пројекта Европска престоница културе, живе активно и доприносе основним постулатима наше културне политике, децентрализацији и партиципативности. Имамо добру сарадњу са Француским институтом у Србији и радујем се свим будућим заједничким пројектима – истакао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић на отварању изложбе.

Како се још на отварању могло чути, пиротски ћилими изузетне лепоте и квалитета украшавају многе институције од значаја, домове породица и увеличавају приватне и јавне свечаности, а пројекат ''Путујуће шаре Србије'', на упечатљив начин представља богатство те орнаментике у свету. Изложба ће бити отворена до 22. децембра, моћи ће да се погледа сваког дана од 10.00 до 20.00 часова, осим последњег, када ће бити доступна до 15.00 сати.