ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ДЕЧЈИХ РАДОВА У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Датум: 
06.06.2024.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је отварању изложбе дечјих радова која је настала као резултат едукативног програма  „Био једном један сликар. Урош Предић”, изложбе „Инспирисани Француском“, као и радионице о стваралаштву Богомила Карлавариса. У Галерији Матице српске, којом се шест година заредом указује на значај одрастања најмлађих Новосађана уз уметност, овом изложбом крунисано је учешће деце из новосадских вртића и основних школа у едукативном програму током протекле школске године.

– Изузетно сам поносан на чињеницу што смо створили једну нову традицију. Најмлађи Новосађани у Галерији Матице српске имају свој креативан кутак у коме могу да стекну богата искуства, ослободе емоције, имагинацију и интелект и сагледају свет из различитих перспектива. Инспирисани уметничким причама, са васпитачима, ликовним педагозима и музејским едукаторима, деца су стварала своја „уметничка дела“ обједињена на овој изложби. Град Нови Сад и Градска управа за културу подржавају овакве и сличне пројекте и то ће наставити да раде и убудуће, јер овде сва деца која у себи осећају креативност и радост стварања имају прилику да уче и особађају се страхова од бојења „унутар линија“ и уче кроз примере неких од најбољих ликовних стваралаца свога доба како да својим ликовним изразом искажу своје ставове, емоције и поглед на свет, без страха од грешке – рекао је Рожић.

На изложби су били представљени радови деце из предшколских установа „Радосно детињство“, „Маштоленд“, „Пуж“ и „Змај“, као и основних школа „Светозар Марковић“ и „Прва војвођанска бригада“.

Програм отварања употпунио је музички наступ дечјег хора „Сунцокрети“ Музичке школе „Исидор Бајић“. Поред изложбе и наступа дечијег хора, малишани су током прославе имали прилику да уживају и у креативним програмима у Парку скулптура, док су родитељи, старатељи, баке и деке са децом и унуцима кроз игру имали могућност да уживају у уметности уз породични водич „На таласима уметности“ и открију различите уметничке приче на изложби „Инспирисани Француском“. Изложба дечјих радова ће трајати до 30. јуна, а улаз је бесплатан.