Одржана друга "Забијачка" у Будисави

Датум: 
27.11.2017.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са чланом Градског већа за културу Далибором Рожићем присуствовао манифестцији "Забијачка" која се по други пут одржава у приградском насељу Будисава, а у организацији Удружења грађана "Оживимо Будисаву". То Удружење позвало је све мештане да посете ову, сада већ традиционалну манифестацију, и да учествују у такмичењу у топљену чварака, прављењу кобасица, шваргле и осталих деликатеса.

- Велико ми је задовољство што присуствујем манифестацији којој је ово друго по реду званично издање, односно која је одавно позната у овом селу, а то је некадашњи свињокољ, данашња забијачка. Забијачка је позната мало старијим генерацијама, док за млађе она представља ручак после свињокоља. И жеља организатора и наша жеља је да Будисава опет постане препознатљива по свињокољу и да се тиме издвоји, као што сваки део Новог Сада, а посебно приградска насеља имају своје специфичности. Управо та шарeноликост чини богату и јединствену културну понуду Новог Сада чиме привлачимо домаће и стране туристе. Будисавска "Забијачка" има културлошко-социјолошки, али и економско-привредни карактер, тако да греши свако ко је своди на пуки вашарски ниво. Ово је место сусрета људи, јачање блискости и пријатељства и добросуседских односа, а одушевљен сам одзивом грађана који су дошли у великом броју и поред лоших временских услова. Екипама које се такмиче желим срећу у спремању специјалитета, а како видим биће ту кобасица, џигерице, чварака и осталог. Желим вам да оживите ово наше село, и да Будисава буде место познато по овој манифестацији као некада -  рекао је градоначелник Милош Вучевић.

И ове, као и претходне године, Градска управа за културу подржала је одржавање те манифестације, а за учешће се пријавило чак 25 екипа.