ОДРЖАНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА ОГРАНКА САНУ У НОВОМ САДУ

Датум: 
30.04.2024.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је Годишњој скупштини Српске академије наука и уметности која је одржана у Огранку САНУ у Новом Саду. Скупштини су поред бројних угледних академика и председника Огранка САНУ у Новом Саду проф. др Стевана Пилиповића, присуствовали и председник Српске академије наука и уметности проф. др Зоран Кнежевић, као и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.

- Град Нови Сад је поносан што може да се похвали да је епицентар уметничке и научне мисли, не само у Србији, него и у региону. Ово су координате зацртане још у времену када се Нови Сад градио као Српска Атина и то је нешто сви ви, овде окупљени, свакодневно оправдавате и што је у свим вашим делатностима императив. Свакако да једно друштво које пледира да буде отворено, грађанско и демократско зависи од слободних и независних покретача критичке мисли и озбиљног интелектуалног и друштвеног дијалога. У истом смислу, мишљење академика има најснажнији еманципаторски потенцијал за једно друштво, оно је његово мирно кормило у свету друштвених трансформација које запљускују злокобни таласи светских криза. Свим члановима Новосадског огранка Српске академије наука и уметности желим да ова година буде успешна и окарактерисана порастом научних и уметничких активности у свим областима вашег деловања - рекао је Рожић.

Домаћин скупа, академик проф. др Стеван Пилиповић истакао је да је Огранак САНУ током претходне године имао веома успешне изложбе у Галерији Огранка, као и 50 врло посећених и квалитетних предавања на Трибини, а да је на једном од предавања угостио и добитника Нобелове награде Данијела Шехтмана.

- Наш стручно-научни живот је веома развијен и врло је важна промоција наших активности у јавности, јер њима доприносимо нашем Граду Новом Саду и Србији у целини – нагласио је академик Пилиповић.

Председник Српске академије наука и уметности проф. др Зоран Кнежевић рекао је да се Огранак САНУ у Новом Саду тренутно налази у фази избора за нове дописне, иностране и редовне чланове и да је он један од стубова, како по структури и бројности свог чланства, тако и по бројним активностима које промовишу и афирмишу САНУ у овом делу Србије.

Покрајински секретар Милошевић је истакао да је на крају мандата Покрајинске владе задовољство доћи тамо где је започета трансформација, не само овог простора, него и целе Србије.
 
-Све то је било много лакше, захваљујући пре свега нашим вредним академицима, јер  интелектуализација Србије није само један политички пројекат, него један велики економски и културни пројекат који говори да имамо потенцијале да сами управљамо својом судбином – закључио је секретар Милошевић.