ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ - 95. ГОДИНА АРХИВА ВОЈВОДИНЕ

Датум: 
09.06.2021.

На Међународни дан архива, данас је свечано обележен и велики јубилеј - 95. година Архива Војводине. У оквиру програма представљени су монографско издање и истоимена тематска изложба архивских докумената Архива Војводине ''Др Димитрије Кириловић. Архивист, библиотекар и научни радник. Живот у служби заштите културне баштине Војводине''. Догађају су присуствовали представници установа културе, Војске Србије, као и Града, Републике и Покрајине.

- Честитам овај значајан јубилеј установи посвећеној очувању идентитета наше државе. Драго ми је што га заједно прослављамо, да покажемо однос према великој ризници важних докумената који су својеврсан ''ДНК код'' нашег народа. Људи овде деценијама предано раде као искрени чувари истине. То је посебно важно због свих оних који настоје да врше ревизију и да фалсификују одређене историјске наративе, јер не смемо дозволити да будуће генерације стасавају на неистинитим подацима. Пре годину дана сви смо мало застали и имали смо времена  да се запитамо куда идемо и шта нас чека у будућности, а да би будућност била мање неизвесна морамо разумети прошлост. То можемо захваљујући установама као што је Архив Војводине – нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и захвалио се директору Небојши Кузмановићу на популаризацији богате ризнице архивске грађе.

Директор Архива Војводине оценио је да је овако велики јубилеј установе од националног значаја права реткост на овим просторима.

- Овде се налази преко 45 милиона докумената. Наш најстарији документ датира из 12. века, а располажемо хиљадама оних који су веома потребни и корисни. Грађа Архива сведочи и о страдању људи на овим просторима, пре свега Јевреја, Срба и Рома, у Другом светском рату, и ту оригиналану архивску грађу обзнанили смо последњих година – истакао је Небојша Кузмановић.

Зграда Архива је површине 4500 метара квадратних, половину од тога чине депои. Ту су галеријски простор, читаоница кроз коју је прошло више од 6000 научних и стручних радника, библиотека са 15000 библиографских јединица, нова модерна лабораторија за лечење грађе и конзервацију, рачунарски центар са скенерима и сториџима за чување података, као и 9000 метара грађе са милионима страница.