ОБЕЛЕЖЕНА 76. ГОДИШЊИЦА НОВОСАДСКЕ РАЦИЈЕ

Датум: 
23.01.2018.

Поводом обележавања 76. годишњице Новосадске рације делегације Града Новог Сада, Владе и Скупштине АП Војводине, Јеврејске општине, Савеза јеврејских општина Србије, Матице ромске, представници амбасада Мађарске и Израела, као и потомака жртава Новосадске рације, положиле су венце на споменик „Породица''. Поред градоначелника Милоша Вучевића, венце су положили председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, амбасадор Maђaрскe Њ. Е. господин Атила Пинтер и oтпрaвница пoслoвa Амбасаде Држaвe Израел Џeни Сeдoв.

- Постоје датуми који нису само део историје и сећања, већ су и велика животна лекција за све нас, и за оне после нас. Овај датум нас учи да не дозволимо да се икада више понови фашистичко безумље. Прошло је 76 година од када су фашистичке хорде марширале нашим Новим Садом, наносећи му тугу која се не лечи, јер такав злочин никада не застарева. Свесни смо тога да прошлост не можемо да променимо, али можемо да учинимо да она промени нас, да будемо одлучнији него икада када кажемо да овде нема места за зло, за мржњу, за нетолеранцију. Ти јануарски дани 1942. године оставили су живу рану на срцу нашег града. И тешко би било опоравити се, и наставити даље, и са таквим ранама градити неки нови живот, неку нову будућност, да нисмо имали нас, да нисмо били добре комшије, добри пријатељи, једна велика породица жељна боље будућности за своју децу.  Све оне генерације које долазе после нас, да граде овај град и ову земљу, морамо јасно и недвосмислено да учимо вредностима антифашизма, да их учимо да цене мир, и да је слобода светиња. Само љубав, поштовање, међусобна брига, заједништво и уважавање различитости морају увек бити матрица нашег понашања. Поносан сам што смо данас овде сви заједно, различити у вери и нацији, поред споменика „Породица“, јер ми то и јесмо - породица која храбро гради будућност на традицијама заједничког живота у миру, разумевању, у хришћанској љубави и вери, јер само тако можемо да напредујемо - истакао је у свом обраћању градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Његово Преосвештенство Епископ бачки Господин др Иринеј и Његово Преосвештенство умировљени Епископ милешевски Господин Филарет уз саслужење новосадских свештеника и ђакона одржали су помен Српске православне цркве, а након тога, у оквиру комеморативног обреда Јеврејске заједнице помен је одржао врховни Рабин Србије господин Исак Асиел. Њиховим беседама претходиле су изведбе духовних песама хора „Хашира“ и хора Саборне цркве „Свети Георгије“. Са брода Речне флотиле Војске Републике Србије председник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић спустио је венац у Дунав, а многобројни окупљени грађани су положили цвеће на споменик и код спомен-плоче. Представници Града Новог Сада присуствовали су и помену код спомен-плоче на новосадској плажи „Штранд“.