НАЈАВЉЕН ДОЧЕК – ВЕЛИКА ЗАВРШНИЦА ЕВРОПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ КУЛТУРЕ

Датум: 
07.12.2022.

Манифестација Дочек, најбољи европски тренд бренд у области културе 2021. године, биће организована шести пут, 31. децембра и 13. јануара, у Новом Саду, најављено је данас, на конференцији за новинаре у Градској кући. Како је том приликом истакнуто, кроз спајање визуелне и извођачке уметности, слављење разноликости и стваралаштва, велике перформативне спектакле, атрактивне светлосне и дигиталне форме израза, као и мултимедијалне догађаје, Нови Сад ће на спектакуларан начин ући у нову, 2023. годину.

Обраћајући се присутнима члан Градског већа за културу Далибор Рожић је објаснио да, и ове године, Град Нови Сад наставља са добром праксом одржавања Дочека у подграђу Петроварадинске тврђаве.

- Пред нама је још један Дочек, јединствена прослава која богатим и квалитетним програмом слави почетак нове, а уједно испраћа годину која ће у историји нашег града остати  забележена као година титуле и време када смо културу поставили на заслужено централно место и показали да у тој области лежи велики потенцијал за развој читаве заједнице - изјавио је Далибор Рожић.

Он је, сумирајући резултате тог највећег европског пројекта у култури закључио да су ефекти предузетих активности трајни, односно да су у периоду титуле решена важна дугогодишња питања.

- Нови Сад је добио нову зграду Музичке и Балетске школе и прву праву концертну дворану, ново лице подграђа Петровардинске тврђаве, Креативни дистрикт и културне станице које су активним радом постигле циљ децентрализације културе. У наш рад укључили смо актере из различитих сфера друштвене заједнице и заједно са њима креирали културну политику, али и програме који су препознати и оцењени као најбољи на европском нивоу. Манифестацијом коју данас најављујемо улазимо у завршницу пројекта Европска престоница културе – истакао је Рожић и позвао све суграђане, као и госте Новог Сада да обиђу велику изложбу посвећену Милеви Марић која ће бити отворена последњег дана године, у Музеју града Новог Сада.

Блистави умови Милеве Марић и Милутина Миланковића засијаће кроз визуелно дело уметника др Душана Јововића у Музеју Града Новог Сада и Студију М, а Теслина светлосна галерија оживеће Подграђе кроз рад самосталних уметника. У оквиру музичког дела програма, између осталих, 31. децембра наступиће британски трио „Kosheen“, затим састав „Stereo MC’s“, затим један од највећих и најпопуларнијих вокалних састава на свету „Perpetuum Jazzile“, чувени домаћи алтернативни бендови Репетитор, Обојени програм и Монохром, док ће 13. јануара публика имати прилику да чије једног од највећих џез пијаниста данашњице Тиграна Хамасијана, холандску музичку диву иранског порекла Севдализу, инди рок звезде „Shortparis“, виолинисту Лајка Феликса, Констракту и многе друге.

Према речима директора Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” Немање Миленковића, Дочек наставља да се унапређује и да негује новосадску дуалност.

- Дочек је успешно отворио титуларну годину, тако желимо и да је заокружимо. Милеви Марић Анштајн, Милутину Миланковићу и Николи Тесли, посветили смо на отварању Европске престонице културе представе за памћење. Овога пута великанима српске и светске науке посвећујемо три изложбе до сада невиђене на овим просторима- изјавио је Немања Миленковић.

Улаз за програме 31. децембра у Подграђу Петроварадинске тврђаве је слободан, док ће улазнице по промотивној цени за програме 13. јануара бити доступне од 9. децембра на продајним местима Гигстикса, као и онлајн. Више информација о манифестацији и програму можете пронаћи на сајту https://docekns.rs/