НАЈАВЉЕНО 42. ИЗДАЊЕ НОМУСА, ОД 20. ДО 27. ОКТОБРА У НОВОМ САДУ

Датум: 
17.10.2022.

Међународни фестивал уметничке музике „Новосадске музичке свечаности – Номус 2022“ биће одржан у Новом Саду од 20. до 27. октобра. Како је речено на конференцији за новинаре, током осам дана овогодишњег Номусa, Нови Сад ће пожелети добродошлицу угледним ансамблима и солистима из наше земље, Шпаније, Италије, Немачке, Бразила, Аустрије, Велике Британије, Белгије и Туниса. Номус ће понудити публици и богато оркестарско и профињено камерно музицирање, али и три другачија програма сценске и савремене „world“ музике. Програми ће се одвијати у Синагоги и у Српском народном позоришту.

- Увек је задовољство причати о Номусу, јер сваке године тај фестивал успе да изнедри заиста квалитетне уметничке садржаје и да задовољи и најзахтевније музичке укусе. Радује нас што ће осам дана у Новом Саду музика бити у центру пажње и што ће публика имати прилику да доживи оно најбоље у уметничкој музици, али и у пратећим садржајима, односно интересантним програмима мало другачијег карактера. Угостићемо ансамбле из бројних земаља и све то добија ове године и посебан значај, јер смо Европска престоница културе. Током Номуса бићемо и престоница уметничке музике, и веома смо задовољни што такав програм чини срж новосадске културне личне карте. Номус је наш бренд, нешто што стварно вреди и показује да истински као град завређујемо европску и светску пажњу на пољу културе – истакао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

Саговорници новинарима такође су били уметничка директорица Фестивала Марија Адамов, главни и одговорни уредник Фестивала Милан Радуловић, као и програмска сарадница Миа Дорошки Антонић.

Том приликом најављено је да ће три велика, угледна, домаћа ансамбла свирати на овогодишњем Номусу, а то су Војвођански симфонијски оркестар и Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије с реномираним солистима из иностранства, као и Оркестар Опере Српског народног позоришта, који ће бити важан учесник и пратилац маштовите представе Марионетске трупе Пер Пок из Шпаније.

Од концерата камерне музике, како је речено, иза два ексклузивна, под називом „Роман и Пријатељи“, стоји изванредни виолиниста, дугогодишњи концерт-мајстор Лондонског симфонијског оркестра Роман Симовић. Он је окупио врхунске музичаре из различитих крајева света који ће током две вечери први пут свирати заједно. Препознатљиво обележје Номуса јесу и концерти који одступају од уметничке музике, а њих ће приредити једна од највећих звезда овогодишње манифестације, Тунижанин Дафер Јусеф, који повезује исток и запад, арапску и индијску музику и џез, као и аустријски aнсамбл „Јаношка“ који спаја класику са џез, етно и латино звуком.

Главни и одговорни уредник Фестивала Милан Радуловић захвалио се Граду Новом Саду на покровитељству и дугогодишњој подршци и најавио да ће својеврстан одјек овогодишњег Номуса бити фантастичан концерт почетком новембра.

- Као резултат добре сарадње коју имамо са фестивалом Бемус, уприличићемо наступ мешовитог хора Радио-телевизије Србије под упрaвом маестра Бојана Суђића, који ће извести Шниткеов концерт за мешовити хор, дело које никада није у Новом Саду изведено. То ће се догодити 2 до 3 дана пред премијеру тог програма на Београдским музичким свечаностима. Велико нам је задовољство што ће Војвођански симфонијски оркестар и Новосадски камерни ансамбл бити део овогодишњег Бемуса, па ће београдска публика моћи да се увери у изузетне квалитете новосадских уметника – изјавио је Радуловић.

Детаљне информације о програму Номуса доступне су на следећем линку https://www.muzickaomladina.org/nomus/