НАСТУПОМ ВОЈВОЂАНСКОГ СИМФОНИЈСКОГ ОРКЕСТРА ОТВОРЕН 42. НОМУС

Датум: 
20.10.2022.

Наступом Војвођанског симфонијског оркестра, уз уметничко вођство прослављеног виолинисте и концерт мајстора Гордана Николића и угледну белгијску виолончелисткињу Селин Фламен, свечано је отворен 42. Међународни фестивал уметничке музике „Новосадске музичке свечаности – Номус 2022“. Прве вечери Номуса, публика је имала прилику да ужива у врхунској изведби дела М.А. Шарпантјеа, Х. Бибера, Ф. Менделсона и Ј. Брамса, а присутне је поздравио члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

- Уметност и култура чине да и у најизазовнијим временима задржимо наду и веру. Ово издање Номуса окупило је најбоље европске и светске музичаре у настојању да у први план истакне највише људске вредности које нас спајају и повезују, те да нас подсети на то да хуманост и међусобно уважавање јесу једини исправан пут у свакој ситуацији. Пред нама су дани врхунске музике и захваљујући томе Нови Сад ће до 27. октобра сијати посебним сјајем, поносно се представљајући као Европска престоница културе. Да нисмо имали програме као што је Номус, да нисмо показали један отворен приступ култури и тежњу да је учинимо фактором који доприноси бољитку целе заједнице, не бисмо ни освојили ту најважнију титулу у области културе у Европи. Честитам људима из Музичке омладине Новог Сада што су још једном показали због чега се наш град високо котира, у нашој земљи и шире, када говоримо о представљању уметничке музике – нагласио је Далибор Рожић.

Током осам дана овогодишњег Номусa, Нови Сад ће пожелети добродошлицу угледним ансамблима и солистима из наше земље, Шпаније, Италије, Немачке, Бразила, Аустрије, Велике Британије, Белгије и Туниса. Номус ће понудити публици и богато оркестарско и профињено камерно музицирање, али и три другачија програма сценске и савремене „world“ музике. Програми ће се одвијати у Синагоги и у Српском народном позоришту.

Детаљне информације о програму Номуса доступне су на следећем линку https://www.muzickaomladina.org/nomus/