МЕМОРИЈАЛ ''ИСИДОР БАЈИЋ'' ОТВОРИО ВРАТА ПРВЕ КОНЦЕРТНЕ ДВОРАНЕ НОВОГ САДА ЗА ШИРУ ПУБЛИКУ

Датум: 
07.12.2021.

Поводом десетог Меморијла ''Исидор Бајић'', који ће бити одржан од 4. до 10. децембра, у првој Концертној дворани у Новом Саду, одржана је Свечана академија, а наступио је дуо ''Амал'' из Израела. Према речима директорице Музичке школе ''Исидор Бајић'' Радмиле Ракин Мартиновић, израелски музичари дошли су да пошаљу поруку мира, јер музика брише границе, буди разумевање и повезује људе.

- Ово је велики дан за историју Музичке школе, јер, иако је десети по реду, ово је први Меморијал у новој згради и у првој градској Концертној дворани, а уз то одржава се у предвечерје 2022. године када ћемо приказати све потенцијале као Европска престоница културе – истакла је Радмила Ракин Мартиновић.

За двадесет година постојања, Меморијал је много допринео популаризацији пијанистичке и класичне музике, а за учешће се ове године пријавило преко 100 уметника из 35 земаља, са свих пет континената света. 

- Интернационалана смотра пијанистичке уметности која у фокус ставља развој младих пијаниста, свакако заслужује да практично отвори ову прелепу дворану за ширу публику. Концертну дворану испуниће у наредним данима најлепши звуци музике и добра енергија оних који су на аутентичном уметничком путу, на велико задовољство слушалаца. Ова дворана, као и нова зграда у којој су сада коначно свој дом нашле Музичка и Балетска школа, један је од најзначајнијих пројеката Европске престонице културе. Меморијал је и увертира у све дивне догађаје који ће бити реализоавни током 2022. године, године титуле – нагласио је члан Градског већа за културу Далибор Рожић који се обратио присутнима на Свечаној академији.

Догађају је присуствовала и Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић која је истакла да је Музичка школа ''Исидор Бајић'' најнаграђиванија музичка школа у Србији.

- Меморијал је афирмација класичне музике, манифестација на понос Србије. Давне 1910. године Исидор Бајић и његове колеге, одрекли су се плате да би купили један клавир за школу, а данас, уз подршку државе, имамо 47 клавира. То показује да држава води рачуна о образовном систему и култури коју са поносом истиче – изјавила је Драгана Милошевић.

Интернационално пијанистичко такмичење, Музичка школа ''Исидор Бајић'' организује сваке парне године са циљем да подржи младе пијанисте на њиховом уметничком путу.