ИЗЛОЖБА „КРЕТАЊЕ ПРОСТОРА“ У АТРИЈУМУ МУЗЕЈА ГРАДА НА ТВРЂАВИ

Датум: 
03.09.2020.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић био је први посетилац изложбе „Кретање простора“, Ђорђа Лазића Ћапше у атријуму Музеја града Новог Сада, и она је на тај начин симболично отворена. Ђорђе Лазић Ћапша, по образовању вајар, током своје уметничке каријере изражавао се у више дисциплина и тематских кругова. Он је ликовни стваралац широког спектра интересовања, те је његова биографија испуњена садржајима неколико узајамно повезаних области из света уметности и културе. Излагачка пракса аутора је обимна и разноврсна, садржи десетак самосталних и далеко већи број колективних изложби, које говоре о карактеру и значају његове уметности. Изложба „Кретање простора“ од 4. септембра биће доступна посетиоцима, уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера.

- Част ми је живети у граду који има људе као што је Ђорђе Лазић Ћапша, свестрани уметник који је на многим местима обележио наш град спомен-таблама, бистама и слично, својим вештим рукама, неукротивим интелектом и снажном креативношћу. Дивно је имати овакав Музеј, Завод за заштиту споменика културе, као и све друге установе које креирају културни живот града. Ова изложба је стварана дуго, потребна је била визија, потребни су били знање и надахнутост. Атријум је до пре седам година био пун шута, припреман за још једну дискотеку, а данас служи племенитој сврси. Изложба ће трајати месецима, људи ће моћи на миру да је погледају, а она заслужује дужи период доступности грађанима. Нема ништа без културе. Без ње би се све свело на пуки материјализам, а ако немате базу у култури и духовности, не можете да успете – нагласио је градоначелник Вучевић и честитао аутору, као и Музеју града на организацији изложбе.

Према речима Ђорђа Лазића Ћапше у креирању инсталација коришћени су природни материјали као што су земља, дрво, слама и трска.

- Ти материјали блиски су сваком човеку. Покушао сам да дођем до битка човека и да заобиђем културолошке разлике које онемогућавају нормалну људску комуникацију. Покушао сам да створим језик којим ћу успоставити дијалог са битком у сваком појединцу како бих га подсетио на његово порекло, те да би се ослободио притиска данашње цивилизациије. Сваки део је обрађен путем ликовног језика, па је универзално читљив. Данашњи човек је остао без свог простора, сви су му узети, а ја настојим да створим ненасловљен простор, који ће сваки појединац доживети као свој и остварити са њим комуникацију – изјавио је Ђорђе Лазић Ћапша.

Изложба „Кретање простора“ надовезује се на изложбу „Рађање простора“ овог аутора, која је у избору „Арт магазина“ проглашена за најбољу изложбу у 2006. години за подручје Србије.