ЕПСКО ОПЕРСКО ДЕЛО АИДА ПОД ВЕДРИМ НЕБОМ НА ТВРЂАВИ 15. СЕПТЕМБРА

Датум: 
09.09.2021.

У години када цео свет обележава 120 година од смрти Вердија, Опера Српског народног позоришта на темељима тог и још два велика јубилеја – 160 година позоришта и 150 година од праизведбе Аиде, извешће 15. септембра то епско оперско дело онако како је композитор замислио, под ведрим небом, међу зидинама Петровардинске тврђаве. Опером ће дириговати гост из Италије Андреа Солинас, настављена је сарадња СНП-а са младим и талентованим редитељем Александром Николићем, гостом из Београда, а кореографију је урадио Александар Илић.

Поводом предстојеће премијере, данас су се на градилишту тренутно највеће бине на Балкану, која је смештена где је иначе EXIT Main stage, обратили члан Градског већа за културу Далибор Рожић, помоћник министра за културу и информисање Радован Јокић, покрајинска секретарка за културу, информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, управник Српског народног позоришта др Зоран Ђерић и директор опере Српског народног позоришта Александар Станков.

- Сигуран сам да ће наши, и солисти из иностранства, заједно са великим тимом који стоји иза овог пројекта, изнети овај врхунски комад на најбољи начин и да ће тиме Опера Српског народног позоришта још мало одскочити на лествици, на којој се већ сада високо котира. Овај догађај је део шире приче, Европске престонице културе, Калеидоскопа културе и Град га је подржао, јер желимо да пласирамо врхунске културне програме. Култура нас одређује на суштински начин и свако издвајање је уствари инвестиција чија вредност није мерљива, а која и те како доприноси квалитету живота – нагласио је Далибор Рожић.

Др Зоран Ђерић истакао је да ће нова сезона СНП-а кренути у одличним условима с обзиром на то да су у току чишћење фасаде зграде, реконструкција климе, постављање декоративног осветљења и већ за октобар најавио велику премијеру балета Охридска легенда који се дуго припрема. Према речима Радована Јокића, овако амбициозни пројекти су знак да су се установе пробудиле.

- Аида је један од најзахтевнијих музичко-сценских пројеката и сматрамо да је изузетно храбро усудити се на такав корак. Држава треба да стане иза подухвата те величине и значаја, па да стимулишемо и друге установе да сањају велике снове на задовољство публике – рекао је Јокић.

Покрајинска секретарка Драгана Милошевић изјавила је да СНП помера све границе уметности суочавајући се са великим изазовима, те тако поставља стандарде у Европи и свету.
- Решавамо вишедеценијске проблеме и поносна сам што сам члан Покрајинске владе која значајна средства улаже у културу, што је њено трајно опредељење – закључила је Драгана Милошевић.

Иначе, Аида је први пут изведена у Египту, 1871. године, пре тачно 150 година, а на сцени Српског народног позоришта последња премијера тог великог оперског дела била је далеке 1982. године.