ЕМИРУ КУСТУРИЦИ УРУЧЕНА ПРЕСТИЖНА НАГРАДА У ГРАДСКОЈ КУЋИ

Датум: 
12.01.2023.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је свечаном уручењу награде „Дејан Медаковић“ овогодишњем добитнику Емиру Кустурици у Свечаној сали Градске куће. У организацији Издавачке куће „Прометеј“, стручни жири на челу са др Бошком Сувајџићем као председником, донео је једногласну одлуку да награду за 2022. годину додели књизи Емира Кустурице „Видиш ли да не видим“ у издању Српске књижевне задруге.

-Част ми је што настављамо традицију да овде, у Градској кући, први честитамо добитницима награде која носи име „Дејан Медаковић”, у част једног од најзначајнијих интелектуалаца 20. века. Та награда данас нам је довела Емира Кустурицу, овогодишњег лауреата за књигу „Видиш ли да не видим“, о животу аустријског књижевника Петера Хандкеа. То је омаж животу великог књижевника, Нобеловца, и великог пријатеља српског народа. Господину Емиру Кустурици честитам на овој награди, али и на свим досадашњим креативним и уметничким достигнућима и надам се да ће нам још много пута, у разним жанровима уметности, показати да она превазилази све препреке и баријере - рекао је Милан Ђурић честитавши добитнику у име Новосађана.

Награду „Дејан Медаковић“, издавач „Прометеј“ је установио у част академика Дејана Медаковића 2008. године. Награда се састоји од златника са Медаковићевим ликом и свечане повеље, а додељује се за најбоље мемоарско дело на српском језику. Захваљујући се на награди Емир Кустурица је рекао да је почаствован што је добитник награде која носи име Дејана Медаковића.

- Он је један од оних који потврђују идеју да сећање на људе из прошлости не могу да покрену општине саме, нити месне заједнице или комуне, већ да те личности морају да се угравирају у историју и да та гравура остаје пред нашим очима све време. Најестетскије и најморалније дело Дејана Медаковића, „Ефемерис“ нам говори о томе да морамо да бранимо слободне индивидуе, а овакве награде служе да се супротставимо идеји да је идеологија виша сфера која надјачава морал и естетику као највеће упориште слободне индивидуе и слободног човека -  изјавио је Емир Кустурица.