ДЕЦА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ У ПОСЕТИ НОВОМ САДУ

Датум: 
24.01.2018.

У оквиру пројекта "Свим срцем за осмех детета" који реализује Удружење грађана Нови Сад, четрдесеторо ученика, узраста од 12 до 14 година са Косова и Метохије, борави у осмодневној посети код својих вршњака у Новом Саду. Децу из места Доња Гуштерица у Општини Грачаница и њихове домаћине, ученике основних школа „Душан Радовић" и „Жарко Зрењанин" примиo je члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

-Град Нови Сад посредством Градске управе за културу подржава пројекат „Срцем за осмех детета“ који има за циљ да пријатељима са Косова, боравком у нашем граду улепша свакодневицу, упознајући их са природним лепотама, као и са културним и историјским наслеђем града. Ипак, највећа вредност оваквих акција огледа се у упознавању, размени искуства и стицању пријатељства – изјавио је Далибор Рожић и захвалио се основцима из школа „Душан Радовић" и „Жарко Зрењанин" и њиховим родитељима, на гостопримству пружају већ четврту годину за редом вршњацима са Косова.

У име присутних, члану Градског већа за културу захвалио се председник Удружења грађана Нови Сад Горан Бајшански. Он је нагласио да су се претходних година родила нова пријатељства и да су деца наставила да се друже и виђају и након боравка у Новом Саду. Жеља организатора је да у наредним годинама пројектом обухвате што више различитих места и више деце са Косова.

Према речима професора Основне школе „Кнез Лазар“ из Доње Гуштерице Радмиле Јовановић деца су се радовала доласку у Нови Сад, али нису очекивала толико топао пријем и гостопримство.

-Схватили су да границе не постоје и да су деца свуда иста. Овакве прилике су непроцењиве, јер растерећују децу која живе тешким животом и враћају им осмех на лице- објаснила је Радмила Јовановић.

У наставку боравка, деца ће имати прилику да пешаче по Фрушкој гори, иду на клизање, да посете Сремске Карловце, учествују у креативним радионицама и упознају спортисте из Новог Сада.