Градоначелник обишао подграђе Петроварадинске тврђаве

Датум: 
28.11.2017.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са директором Завода за заштиту споменика културе Синишом Јокићем обишао подграђе Петроварадинске тврђаве како би видео напредак радова на обнови фасада у том делу града. Крајем маја текуће године тај Завод је започео читав пројекат који подразумева обнову укупно 21 фасаде у четри фазе, над чиме стручњаци Завода спроводе стручни надзор. Радови обухватају комплетну обнову оштећених и деградираних елемената уличних фасада, радове на рестаурацији  и конзервацији малтерске пластике, детаља изведених из гипса, теракоте, рестаурацију фасадне столарије и вајарских дела-фигура светаца у нишама прочеља. Стара оригинална столарија се рестаурира- конзервира и фарба, уз замену потпуно деградираних елемената. Овим радовима обухваћена је и фасадна страна прозора са спољашњим крилима, а такође се конзолне светиљке јавне расвете од кованог гвожђа рестаурирају и конзервирају.

- Задовољан сам како напредују радови и уверен сам да ћемо ускоро сви бити сведоци повратка старог сјаја Подграђа наше новосадске лепотице, Тврђаве. Прве две фазе радова су успешно окончане, чиме је укупно 11 објеката обновљено, за трећу фазу потписано је осам уговора и очекују се радови у темпу диктираном од стране временских услова, док у последњој фази, за два објекта треба да се заврши процес око јавне набавке за избор извођача. Од директора Завода сам добио информацију да ће већ на пролеће Новосађани и наши гости моћи да се шетају уређеним Подграђем у потпуно новом руху, што значи да нас тада очекује комплетан завршетак радова на фасадама страдалим од зуба времена. Све то је део ширег пројекта припреме Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године, и радујемо се сваком напретку који нам долази као ехо те ласкаве титуле – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Приликом обиласка, градоначелник је посетио и Хостел „Varad Inn“, први приватни хостел у граду осмишљен за потребе омладинског и нискобуџетног туризма. Он се налази у барокном здању из 1714. године, а та зграда је под заштитом државе као културно благо Србије и Војводине. Затим је у Штросмајеровој улици обишао и  приватну Основну школу „Тврђава“ која је такође у процесу обнове фасада, и истакао да га радује што Град и приватни сектор у области образовања на свим нивоима, од предшколских до високошколских установа, одлично функционишу заједно, а све у интересу грађана. 

Након обиласка Подграђа, градоначелник се упутио на Петроварадинску тврђаву где се састао са мајстором Лукачи Лајошом, који 28 година свакодневно навија сат на Тврђави. Он је поразговарао са прошлогодишњим добитником Новембарске повеље и изразио захвалност свих Новосађана за његов предан рад, рекавши му да је то признање итекако заслужио због вишедеценијског волонтерског рада на одржавању једног од најпознатијих симбола Новог Сада.