''ВИДЕОМЕДЕЈА'' ОД 14. ДО 16. ОКТОБРА У КЦ СВИЛАРА

Датум: 
11.10.2021.

Међународни видео фестивал ''Видеомедеја'' биће одржан од 14. до 16. октобра 2021. године у Културној станици ''Свилара'', и то у духу обележавања 25 година постојања Фестивала. Тим поводом на конференцији за новинаре у Градској кући говорили су члан Градског већа за културу Далибор Рожић, председница Удружења ''Видеомедеја'' Ивана Сремчевић Матијевић и ПР тог Удружења Маријана Топо. Како је речено, ове године ''Видеомедеја'' ће окупити уметнике из преко 40 земаља, а биће представљено укупно 58 радова.

- Фестивал ће нас упознати са најзначајнијим уметницима који се баве видео радовима, анимацијом, документарном и кратком филмском формом, који експериментишу на пољима звука, слике и нових информационих технологија. Град подржава овај програм и драго нам је што је пројекат Европска престоница културе отворио једну нову димензију сарадње међу уметницима различитих профила и уопште, међу онима који делују на пољу културе. Резултат те сарадње очитује се у квалитетним програмима који премашују досадашње оквире. Честитам овај значајан јубилеј људима који воде ''Видеомедеју'' и желим им да наставе да одолевају изазовима и да им никада не понестане мотивације и инспирације, а Град ће бити ту да их подржи – нагласио је Далибор Рожић.

Према речима Иване Сремчевић Матијевић, убудуће, испред назива Фестивала стајаће ''интернационални уметнички фестивал нових медија'', а тема овогодишњег издања је ''Рестарт'' с обзиром на велике промене у свету које се одражавају и на видео уметност.

- ''Видеомедеја'' је алтернативна културална манифестација, која испољава реалан одраз друштвеног стања и појединца у односу на владајуће системе и глобалне политике, а кроз савремене уметничке форме из целог света. То је фестивал различитих перцепција и другачијих обичаја, првенствено авангарде, а приказаних кроз иновативне технологије и нове уметничке праксе – истакла је Ивана Сремчевић Матијевић.

Главни такмичарски програм представља селекцију радова, који су изабрани на основу интернационалног отвореног конкурса, на који је пристигло око 1000 радова. Ове године у ревијалном делу програма публика ће имати прилику да види дугометражни играни филм ''Журка'' редитеља и сценаристе Александра Давића, документарни филм ''Видеорестарт'' ауторке Иване Сремчевић Матијевић, а биће представљено и 14 најбољих видео радова, који су награђивани у протеклих 25 година. Награда ''Сфинга'' биће додељена за најбољи видео рад, а награда ''Богданка Познановић'' за нјбољи медијски пројекат. Програмска сатница Фестивала доступна је на http://videomedeja.org/programska-satnica-2021